Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: Lăsați-ne să lucrăm! După ce terminăm, puteți să ne ardeți în piața publică

Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: Lăsați-ne să lucrăm! După ce terminăm, puteți să ne ardeți în piața publică

Declarațiile au fost făcute după ce Alianța Medicilor a arătat, într-un comunicat de presă, că ministrul demisionar Nicolae Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat și profesorul dr. Dan Enescu au încercat să mușamalizeze situația reală în cazul răniților în incendiul din Colectiv și competența în ce privește îngrijirea acestora. Alianța Medicilor a subliniat că are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de persoanele rănite în incendiu, afirmând: „Ei sunt eroii nenumiți, în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești”.

Dorel Săndesc a spus marți în fața Spitalului Floreasca, unde a făcut declarații împreună cu o echipă de medici din Germania, că specialiștii din străinătate care au venit să vadă pacienții răniți în incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a făcut pentru salvarea acestora, iar la polul este „corul denigrărilor”.

În acest context, Săndesc a spus că vrea să facă un apel: „Vă rugăm foarte mult, lăsați-ne să lucrăm! Lăsați-i pe cei care pot și vor să ne ajute și, după ce vom termina de tratat și, dacă putem, de salvat acești oameni, puteți să faceți ce vreți, puteți să ne ardeți în piața publică! Dar acum, vă rugăm, lăsați-ne să lucrăm!”.

Secretarul de stat a spus că în fața tragediei pe care o trăiește poporul român sunt „două oglinzi paralele”, a profesioniștilor internaționali, care aprecizază tot ce s-a făcut pentru răniți, și a societății românești, în care realitatea apare total diferit.

„De-o parte este oglinda profesioniștilor, a unor profesioniști internaționali, o oglindă obiectivă, neutră și curată. În această oglindă, după cum ați văzut, cuvântul cel mai frecvent utilizat de toate cele opt delegații din cele mai dotate sisteme sanitare este «impresionant». Acești colegi au apreciat tot ceea ce s-a făcut, faptul că spitalele au cu ce să îi trateze pe pacienți, profesionalism, devotamentul, colaborarea profesioniștilor. De partea cealaltă, este oglinda societății românești, în care imaginea acestei realități este total diferită. Din păcate, dincolo de marea majoritate a românilor, care au manifestat o extraordinară solidaritate, constatăm că există și o avalanșă de injurii, critici, jigniri la adresa noastră. Noi, doctorii din saloane, personalul medical, doctorii din minister, ne ocupăm de niște ființe fragile, aflate între viață și moarte și, din păcate trebuie să facem aceată muncă atât de grea și solicitantă sub înjurături, sub țipete, sub ploaie de pietre”, a mai declarat Dorel Săndesc.

El a adăugat că în acest „cor al denigrărilor nemeritate” se află și colegi, iar unii vor „capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascăr, a profesorului Enescu, a ministrului Bănicioiu, al meu, al tuturor”.

„O coadă de topor din Iași, cu pieptul umflat – și cred că știți la cine mă refer -, deși este de specialitate, nu a făcut bine să își miște trupul și să vină până aici, să ofere ajutor, așa cum au făcut-o zeci de colegi din străinătate, ci și-a permis să verse lături pe ceea ce fac colegii lui aici în București, fără a ști de fapt care este realitatea, cea care a fost spusă de acești profesioniști care au cunoscut-o. Același lucru s-a repetat și cu alți colegi care și-au exprimat frustrările pentru diversele probleme, acuzându-ne pe noi. (…) Vă întreb, cine va rămâne să trateze acești pacienți. Totul seamănă cu o tristă mineriadă împotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, în limitele umane pe care le au, pentru a trata și salva niște pacienți”, a mai spus Săndesc.

Medicii din Germania care au fost împreună cu secretarul de stat la Spitalul Floreasca și în alte unități sanitare unde sunt internați răniți în incendiul din Colectiv au spus că acești pacienți au primit același tratament pe care l-ar fi acordat și ei în Germania.

Aceștia au arătat că ceea ce au făcut medicii români este incredibil, pentru că au tratat 180 de oameni, au lucrat fără oprire și au făcut o treabă extraordinară.

Medicii din Germania au mai spus că ar fi patru-cinci pacienți care trebuie transferați.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, o organizație neguvernamentală constituită dintr-o mișcare spontană pe Facebook, a arătat, într-un comunicat de presă, că în ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.

„Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. În primul rând, noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are”, a arătat Alianța Medicilor.

Potrivit sursei citate, transferurile pacienților s-au facut doar la insistența organizațiilor neguvernamentale, care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor.

„Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora. Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări, cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați. Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală și competența noastră ca țară”, se mai arată în comunicatul citat.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marți, la 48.

În spitalele din Capitală mai sunt internate, marți, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică și gravă.

Alți 34 de răniți în incendiul din Colectiv au fost transferați în unități sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda Israel, Austria, Norvegia și Elveția , dintre care patru au decedat, potrivit Ministerului Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia