EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Cristian Andrei, psiholog: „Nu așteptați luminița de la capătul tunelului de la altcineva” / „Mizați pe proiectele celor tineri, ajutați-i în această perioadă”

Publicat: 18 03. 2020, 12:59
Actualizat: 18 03. 2020, 15:17

This browser does not support the video element.

Cristian Andrei, psiholog, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre provocările psihice pe care le-ar putea întâmpina cei aflați în autoizolare și soluțiile pentru această perioadă dificilă. 

„Explicația e faptul că uneori crește cantitatea de necunoscut. Și soluția la o reacție de teamă e să regăsești lucruri pe care le făceai în urmă cu ceva timp, rutina sub o formă adaptată.

Nu trebuie o fractură în viața ta cotidiană, ci o continuitate, coerență în viața ta. Dacă până acum aveai 10-20 mail-uri, făceai ședințe și promovai produse, poți face asta și acum, în anumite ore, astfel încât să existe senzația de continuitate.

Un om nu trebuie să aștepte luminița de la altcineva. Trebuie să te dedici unor persoane. Proiectele celor tineri din familie trebuie dezvoltate. Ei au mereu energia acțiunii în ei. De asemenea, dacă tu îți fixezi obiectivul ca până în august să termini de învățat la pian aceste microproiecte îți dau luminița de la capătul tunelului.

Există mai multe feluri de acasă. În apartament. Există acasă cu viață la fiecare pas. Oamenii sunt afectați de epidemie. Ființele din jur îți cer să continui viața, oamenii trebuie să regăsească reflexul de producător, nu doar de consumator. Intri în panica de a cumpăra, de a asigura stocuri.

În primul rând am păstrat o distanță ceva mai mare față de pacienți din cabinet. Sunt la casa mea unde am trei căței. Majoritatea românilor găsesc oameni la țară și natură, dacă vor neapărat. Poporul nostru e eminamente agrar. Acest lucru explică în bună măsură că nu suntem chiar atât de afectați, ca și civilizațiile urbane.

Structura serviciilor de urgență din România este foarte versatilă, îl cunosc foarte bine pe Raed Arafat, are un stil milităresc. Bineînțeles că ne confruntăm însă și cu incultura românilor, care circulă de colo-colo în perioada pandemiei.

Să luăm o familie de rromi care se întorc din Spania, Marea Britanie cu coronavirus. Pe ei îi motivezi dacă le vorbești despre familia lor.

În plan social se întâmplă lucruri frumoase. Există o tehnică pentru ca echipa să exprime reciproc ceea ce merge, ceea ce nu merge, aceste grupuri reduc din uzura personalului suprasolicitat și există intervenția unor specialiști, de mâine avem un grup de organizat pentru psihologi, care vor să ajute online”, a declarat Cristian Andrei la GÂNDUL LIVE.