EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Cât avem izolare la domiciliu, înseamnă că transmiterea locală a Covid-19 se va face mai lent”

Publicat: 17 03. 2020, 11:59
Actualizat: 17 03. 2020, 16:02

This browser does not support the video element.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, la GÂNDUL LIVE, că numărul mic de cazuri de coronavirus din România se datorează în mare parte anchetelor epidemiologice amănunțite. Acesta avertizează că vârful epidemiei va fi mai ascuțit sau mai lent, în funcție de gradul de izolare la domiciliu sau carantinare.

„MS în procedurile scenariului 3 și 4, a făcut un necesar de paturi și am decis ca și Spitalul Colentina să devină o secție a Inst. Matei Balș, precum și identificarea unei maternități care să preia cazuri de specialitate Covid-19.

Copiii vor fi tot la Matei Balș și Victor Babeș. Maternitatea ar trata femeile cu Covid-19 însărcinate.

Sunt raportate 184 de cazuri de coronavirus în țară. 16 persoane au fost declarate vindecate și externate.

Testăm persoanele din ancheta epidemiologică și din carantină. În acest moment testările se fac pentru cei internați, testăm cetățenii aflați în carantină, a 12-a și a 13-a zi când ies din carantină, testăm la domiciliu, DSP face asta. În funcție de rezultate sunt internați sau rămân la izolare la domiciliu.

Testăm pe cei care au legătură cu cei pozitivați. Testăm și pe cei din cadrul altor anchete epidemiologice.

Cât avem izolare la domiciliu, înseamnă că transmiterea locală se va face mai greu, sau în cazuri foarte puține. Vârful va fi mai ascuțit sau mai lent, în funcție de gradul de izolare.

Ținem cont de tipul cazurilor – severitate mare sau moderată, scăzută.

Virusul își crește agresivitatea odată cu trecerea prin fiecare organism. Tot ce am carantinat la graniță au fost internați, izolați, carantinați.

În interior a fost o transmitere mai redusă. Am avut persoane care nu au recunoscut și au dus la transmitere locală.

Despre starea lui Vergil Chițac: Avem trei pacienți în TI, toți sunt stabili, cu simptomatologie ameliorată.

În cazurile severe apare o insuficiență respiratorie.

Despre maternitatea de la Iași – lipsă protecție: În acest moment suntem în perioada de a distribui la tot ce înseamnă DSP, am distribuit peste 4.500 de echipamente de protecție. Specificațiile sunt foarte clare. Inclusiv cei care tratează pacienții trebuie să aibă mască, ochelari, halate cu mâneci lungi.

Trebuie să avem precauții pe igienă, pe transmiterea de la om la om. Aceste costume sunt și vor ajunge efectiv la cei care primesc primiri de urgență, care intră în contact cu cazul, care merg pe teren la pacienți.

Faptul că avem atât de puține cazuri este și un rezultat al anchetei epidemiologice complete. Nu avem decese. Ne adresăm patologiei 35-40 de ani, dar când o să avem o medie 60 de ani, ne așteptăm la cazuri severe.

Am indicat fiecărui spital să își achiziționeze aparate și teste, ele pot fi decontate la nivelul ministerului.

Un sfat pentru cei care vor să se întoarcă acasă: Avem niște zone roșii, în care dânșii vor intra în carantină: Italia, Iran, complet, prin Germania, câteva județe din Coreea de Sud, zona Wuhan și Hubei din China, tot ce înseamnă comunitate europeană cu peste 500 de cazuri vor intra în izolare la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru la GÂNDUL LIVE.