EXCLUSIV | Monica Pop, la Gândul LIVE: Medicii epidemiologi sunt „necesari ca apa” în spitalele din România. La Floreasca nu e niciunul, ar trebui să fie trei!

Publicat: 28 02. 2020, 12:14
Actualizat: 28 02. 2020, 16:00

This browser does not support the video element.

Medicul Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, a atras atenția într-o intervenție telefonică la ediția Gândul LIVE de vineri, cu Emma Zeicescu, asupra necesității medicilor epidemiologi în spitalele din România.

”Este o realitate lipsa de medici epidemiologi din spitalele de la noi. O știe orice conducere de spital din România. Eu am reușit abia după 7 ani să angajez un epidemiolog, dar acum  nu mai am nicio infecție nosocomiale de trei ani încoace. Nu ar trebui să existe un spital în România care să nu aibă un medic epidemiolog”, a declarat Monica Pop la Gândul LIVE.

Potrivit directorului Spitalului de Oftalmologie din Capitală, medicul epidemiolog are un rol esențial în orice spital, el fiind cel care stabilește conduita anti-epidemiologică.

„În primul rând, eu aș face carantină permanentă în spitale. Se știe că în zilele cu vizite, pacienții fac febră. Ăsta este adevărul. Infecțiile nosocomiale nu sunt numai intra-spitalicești, ci sunt aduse din afară. Medicul epidemiolog face conduita, ia probe de peste tot, de pe jos, din chiuvete, din sala de operații, este un lucru extraordinar, Noi, ca medici, cum să știm dacă o chiuvetă e infestată sau nu?”, a explicat Monica Pop.

Toate spitalele care au medic epidemiolog au infecții nosocomiale zero sau spre zero. Medicii epidemiologi sunt necesari ca apa în spitalele din România, a explicat Monica Pop.

„La Floreasca, de exemplu, nu e niciunul, Spitalul Floreasca ar trebui să aibă trei epidemiologi, nu unul. Medicul epidemiolog îți spune ce să faci. Dacă nu ai epidemiolog, cum știi că ai sau nu microbi pe masa de operații?! El ia probe din baie, de pe fața de pernă, de peste tot și ia atitudinea pe care o consideră de cuviință”, a precizat medicul român.

„Ar trebui chemați epidemiologii aflați la pensie”

Una dintre principalele explicații pentru lipsa epidemiologilor din spitalele din România este legată de numirile politice la vârful Ministerul Sănătății, arată Monica Pop. Cei care decid cine conduce Ministerul Sănătății ar trebui să „racoleze” medici cu experiență, care au dovedit că au făcut ceva în timpul carierei.

În situația actuală legată de riscul epidemiei de coronavirus, toți medicii epidemiologi ar trebui chemați la datorie, inclusiv cei ieșiți la pensie:

„La război poți să chemi pe unii care sunt lăsați la vatră, acum avem o urgență medicală. Cei în vârstă nu sunt chemați, mai mult, sunt împiedicați să lucreze. În plus, trebuie scoase mai multe posturi de epidemiologi la rezidențiat. Este ca apa de necesar să ai un epidemiolog în spital”, a mai spus Pop la Gândul LIVE.