Germania vrea STIMULAREA activităților economice /Olaf Scholz: ”Trebuie să facilităm investițiile”

Publicat: 01 03. 2024, 19:24

This browser does not support the video element.

Guvernul Germaniei pregătește măsuri pentru stimularea activităților economice, cancelarul Olaf Scholz semnalând că, în pofida dificultăților, va încuraja relansarea investițiilor, prin colaborarea cu mediile de afaceri.

Mediile de afaceri din Germania denunță taxele prea mari, birocrația și lipsa siguranței în planificare. Asociațiile industriale, cele comerciale, producătorii și patronatele cer din partea Guvernului Olaf Scholz, printr-un program de zece puncte, flexibilizarea rapidă a condițiilor financiare și mai multe investiții, conform site-ului Tagesschau.de.

”Trebuie abordată rapid tema reducerii birocrației, este necesară o decizie rapidă, am mai discutat anterior despre ieftinirea tarifelor la electricitate, pentru toată lumea, nu doar pentru companii, ne-ar ajuta pe toți, ar trebui decizii rapide”, afirmă Siegfried Russwurm, președintele Asociației Industriei Germane.

Cancelarul Olaf Scholz a notat că, în actualul context, multe companii evită să facă investiții, ceea ce afectează încrederea generală în economia germană.

”Sigur că nu ne ajută faptul că multe grupuri de lobby și politicieni, antreprenori înrăutățesc perspectivele țării, fac economii și nu investesc. Dar, în același timp, trebuie să ne preocupăm să nu ignorăm provocările cu care ne confruntăm și să nu le cosmetizăm. Trebuie să abordăm cauzele care afectează investițiile, trebuie să facilităm investițiile”, a afirmat Olaf Scholz, cu ocazia unui târg al artizanatului desfășurat în München.

Berlinul va adopta măsuri de stimulare a economiei

Guvernul Germaniei va adopta Legea Creșterii Oportunităților, pentru stimularea investițiilor, acționează pentru stabilizarea prețurilor la electricitate și va reduce birocrația printr-un program de câteva miliarde de euro.

De asemenea, procedurile de acordare a autorizațiilor de construcții și pentru afaceri vor fi accelerate și va fi aplicată o strategie de formare profesională.

Economia Germaniei stagnează din cauza crizei energetice și a tensiunilor internaționale

Activitățile economice stagnează în Germania, în contextul prețurilor mari la energie, dar și din cauza expunerilor pe piața chineză și a tensiunilor geopolitice.

Germania ar urma să înregistreze anul acesta o creștere economică de doar 0,2%, în contextul în care la sfârșitul anului 2023 economia germană a fost în recesiune tehnică.

În urmă cu o săptămână, Robert Habeck, ministrul Economiei, a afirmat că războiul din Ucraina ”afectează tot mai mult economia Germaniei”.

”Războiul nu se limitează la presiuni energetice sau politice, ci generează presiuni inclusiv la nivel economic. Conjunctura este influențată de crizele geopolitice în care ne aflăm. Creșterea PIB-ului Germaniei depinde extrem de mult de comerțul global, iar comerțul global este la un nivel istoric scăzut”, a argumentat Habeck.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană aprobă un plan de susținere a producției agricole în ROMÂNIA