Președintele BCE semnalează că dobânzile ar putea fi reduse în vară /”Este PREMATUR să discutăm despre reduceri” acum

Publicat: 25 01. 2024, 18:16
Actualizat: 25 01. 2024, 18:17

This browser does not support the video element.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a justificat, joi, decizia menținerii politicii monetare stricte, reiterând că dobânda de referință din zona euro probabil va fi redusă din vară și avertizând asupra riscurilor generate de conflictul din Orientul Mijlociu.

”Suntem determinați să ne asigurăm că inflația revine pe termen mediu la ținta de 2%. Considerăm că dobânzile-cheie ale BCE sunt în acest moment la niveluri care, menținute suficient de mult timp, vor avea o contribuție substanțială în acest sens”, a declarat Christine Lagarde într-o conferință de presă.

Întrebată dacă s-a discutat în Consiliul Guvernatorilor despre posibilitatea reducerii dobânzilor și dacă menține poziția privind posibilitatea relaxării politicii monetare în vară, Lagarde a precizat: ”În primul rând, consensul Consiliului Guvernatorilor a fost că este prematur să discutăm despre reduceri ale dobânzilor. În plus, eu de obicei îmi mențin pozițiile, deci comentariile făcute pentru postul Bloomberg TV le mențin categoric”.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută grupului media Bloomberg, Lagarde a declarat că o decizie privind reducerea dobânzilor va fi ”probabilă” în vară.

”Un alt lucru asupra căruia a fost consens este că trebuie să continuăm să fim dependenți de date. Adică, mai degrabă decât să depindem de un anumit calendar, ceea ce ar însemna să depindem de o anumită dată, am reafirmat abordarea privind dependența de date și am marcat în comunicat datele asupra cărora suntem foarte atenți în următoarele luni”, a subliniat președintele BCE.

Christine Lagarde a atras atenția că, în contextul conflictului dintre Israel și grupul islamist Hamas, mai ales din cauza atacurilor lansate de militanții huthi din Yemen asupra culoarelor de navigație din Marea Roșie, apar noi presiuni inflaționiste.

”Suntem foarte atenți, urmărim evoluțiile. Este destul de clar, fie că observăm analizele Fondului Monetar Internațional (FMI), ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCED) și ale altor comentatori, în cazul în care conflictul din acea regiune se extinde, acesta va fi un risc suplimentar, este o problemă referitoare la perturbarea traficului maritim, cu impact asupra prețurilor la energie și mărfuri”, a insistat Lagarde.

BCE a decis menținerea nivelului dobânzii de referință

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar.

”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. Noile informații au confirmat evaluarea anterioară privind perspectivele inflației pe termen mediu. În afară de efectul orientat spre creștere al inflației asociate energiei, tendința de scădere a inflației generale a continuat, iar majorările precedente ale dobânzilor continuă să se transmită asupra condițiilor financiare. Înăsprirea condițiilor financiare afectează cererea, iar acest lucru contribuie la scăderea inflației. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%”, a comunicat BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE lansează ”Dialogul STRATEGIC privind Viitorul Agriculturii” /Ursula von der Leyen admite că fermierii se confruntă cu ”dificultăți” și ”provocări”