VIDEO | România, pe harta culturală a lumii. Arta coboară în subteran, la metroul bucureștean

Publicat: 08 12. 2021, 15:40
Actualizat: 16 12. 2021, 14:58

Peste 600.000 de bucureșteni circulă zilnic cu metroul într-unul dintre cele mai aglomerate orașe ale lumii. Dispunând la momentul actual de peste 60 de garnituri funcționale, Metrorex a ales o aniversare specială a celor 42 de ani de activitate.

Alături de Asociația VAR a luat naștere „Orașul M.”, un proiect menit să aducă arta mai aproape de cei care optează pentru mijlocul de transport subteran. Nu mai puțin de unsprezece artiști și-au prezentat operele în stațiile Timpuri Noi și Izvor, una dintre cele mai vechi ale metroului bucureștean, ce datează încă din anul 1979.

Cei mai mulți călători se află în subteran zi de zi, așa că ne-am hotărât să coborâm de la suprafață în subteran și să încercăm să inițiem un dialog cu concitadinii noștri…(…) Stockholm, Napoli etc., există o grămadă de orașe unde se întâmplă lucruri. Ce este diferit la proiectul ăsta e că se află în permanentă mișcare (…) Noi vrem să ne mutăm din loc în loc și să tot completăm orașul pe dedesubt , a declarat Andu Dumitrescu, inițiatorul proiectului.

Curioșii pot scana codul QR aferent fiecarei opere, pentru a face cunoștință cu artistul, dar și cu informații relevante cu privire la ceea ce este expus. Una dintre atracții este chiar o pictură a lui Nicolae Tonitza, reinterpretată în pixeli așezați pe mozaicul podelei de la metrou.

Este o pictură de-a lui Nicolae Tonitza, «Fata Pădurarului», pe care am descompus-o în pixeli și am dat cu spray. Ea, acum se degradează, la o sută de mii de oameni care trec zilnic pe aici, n-a rezistat mai mult de două săptămâni”, spune artistul Răzvan Năstase.

Altă atracție a expoziției este constituită de o sculptură în piatră, sub formă de portret, sau o operă digitală cu realitate augmentată sub forma unui filtru de Instagram.

Deși data debutului a fost 19 noiembrie, iar unele lucrări sunt temporare, Andu Dumitrescu mai spune că „spațiul trebuie să funcționeze continuu de acum încolo”, stația Piața Romană fiind următoarea pe lista priorității artiștilor.

Călătorii nu au trecut cu vederea operele expuse în subteran, declarându-se entuziasmați de această manifestare care transformă metroul într-o destinație pe harta culturală.

Pare un proiect foarte interesant, chiar aș vrea să văd mult mai des lucruri din astea făcute în locurile publice”, a comentat un trecător.

Sursă foto: VAR Cultural/Facebook