VIDEO. ”Testamentul” lui ÎPS Pimen, dezvăluit în urmă cu câteva luni: „După ce voi fi băgat în mormânt, să se audă un bucium. Sicriul l-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap”

Publicat: 21 05. 2020, 13:22
Doi ierarhi candidează pentru locul lăsat liber de Arhiepiscopul Pimen, care a murit de COVID-19-Mediafax Foto

ÎPS Pimen a acordat în luna noiembrie, a anului trecut, un interviu pentru publicația Monitorul de Suceava,  în care a vorbit despre testament și despre cum își dorește să fie înmormântat.  ÎnaltPreasfinția Sa a vorbit și despre Bucovina și locurile încărcate de frumusețe și istorie, dar și despre oamenii plini de credință și înțelepciune pe care i-a cunoscut în iubita sa Bucovina.

ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 90 de ani, la Institutul Matei Balș din Capitală. Preotul vorbea cu candoare despre momentul în care va părăsi această lume și a făcut pregătirile de înmormântare din timp, așa cum este obiceiul locului printre bătrânii din satele Moldovei.

ÎPS Pimen îşi dorea să fie înmormântat în Bucovina, pentru că aici, spunea Sfinția Sa, a trăit cei mai frumoşi ani din viaţă, potrivit Monitorulsv.ro.

 “Testamentul” lui ÎPS Pimen, făcut public pentru enoriașii săi din Bucovina

“Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc”, spunea ÎPS Pimen.

ÎPS Pimen și-a pregătit sicriul și lumânările: „După ce voi fi băgat în mormânt, să se audă un bucium”

ÎPS Pimen a povestit apoi cum a făcut, amănunțit, pregătirile pentru momentul înmormântării sale:

“Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, «Marșul funebru», de Chopin, «Balada» lui Ciprian Porumbescu, ceva din «Rapsodia» lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”, spunea ÎnaltPreasfinția Sa, Pimen.

Slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii.

Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei a fost depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinția Sa și l-a pregătit dinainte.