Cod galben de vijelii și ploi în toată țara. Avertizare de cod galben de inundații în zece județe

Publicat: 30 05. 2013, 22:18
Actualizat: 09 01. 2020, 06:27

În toate regiunile țării, începând cu cele din sud-vest, se vor înregistra ploi torențiale, vijelii și grindină până vineri, la ora 18:00, potrivit unei informări METEO emise miercuri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Mai mult, hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații pe râurile din județele Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Botoșani, Maramureș, Hunedoara, Bihor, Arad și Alba, valabilă de joi după-amiază până vineri seara.

În intervalul menționat de ANM, gradul de instabilitate atmosferică va crește progresiv în toată țara, începând din sud-vest, și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torențial, căderi de grindină și vijelii, se arată în informare.

Astfel de fenomene meteo vor fi mai frecvente și mai intense, în primele ore, în regiunile vestice și sud-vestice, apoi în sudul, centrul și estul teritoriului, cantitățile de apă urmând să depășească local 25 de litri pe metru pătrat.

Potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), de joi după amiazăși până vineri, la ora 22:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Siret și Prut există risc de producere a unor scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Codul galben a intrat în vigoare joi, la ora 15.00, pe râurile mici din bazinele hidrografice Vișeu, Iza (județul Maramureș), Crișul Negru, Crișul Alb (județele Hunedoara, Bihor și Arad) și Arieș (județul Alba).

Începând de vineri, ora 03.00, se pot produce inundații pe unele râuri mici din bazinul superior și mijlociu al Siretului (județele Suceava, Neamț, Iași și Vaslui), precum și din bazinul superior al Jijiei (județele Botoșani și Iași).

Creșteri de debite și niveluri se pot produce izolat și în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal și munte din vestul, centrul și estul țării, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitații sub formă de aversă și caracter torențial, a precizat INHGA.

Administrația Națională „Apele Române” recomandă populației să evite activitățile în zonele cursurilor de apă aflate sub avertizare și să respecte indicațiile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Nor de praf provenit din Sahara

În ultimele două zile, praf de origine sahariană a fost antrenat de circulația atmosferică la scară mare înspre Peninsula Arabică și apoi spre Turcia, Marea Neagră și Peninsula Balcanică. Conform imaginilor satelitare specializate, concentrațiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei.

Țara noastră se află la periferia norului de praf saharian, concentrațiile fiind la un nivel redus și în scădere treptată, până spre sfârșitul zilei de vineri, 31 mai 2013. Menționăm că precipitațiile care vor cădea joi și vineri în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Prognoza meteo pentru agricultură, în perioada 30 mai – 5 iunie

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic dar instabilă, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14-23°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15-29°C, la scara întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5-17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată țara. Local, la începutul intervalului, precipitațiile pot fi însemnate cantitativ și de asemenea vor fi condiții de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Olteniei se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.