Explicația meteorologilor pentru furtuna de duminică seara, din București. VIDEO

Publicat: 06 05. 2014, 15:38
Actualizat: 30 07. 2014, 11:26

Furtuna abătută duminică seara asupra Capitalei i-a surprins pe bucureșteni, mai ales că stratul de grindină depus în zona Piața Unirii a depășit trei centimentri.

Meteorologii au explicat ulterior că de vină pentru acest fenomen a fost formarea unor nori pe verticală, numiți „cumulonimbus”. Aceștia au curenți ascendenți foarte puternici și pot urca până la 15 kilometri înălțime, relatează Știrile ProTV.

Din acest motiv s-a format și grindina. Particulele de apă ajung la altitudine mare, unde aerul este extrem de rece, și îngheață. Curenții le mișcă, însă, în sus și în jos, iar cu fiecare mișcare ascendentă boabele de grindină cresc în volum.

Potrivit sursei citate, norii s-au dezvoltat pe verticală din cauza unui front atmosferic extrem de rece.

„Au fost și dezvoltări noroase specifice instabilității atmosferice. Au venit dinspre sudul peninsulei balcanice și dezvoltările noroase au fost și în atmosfer pe verticală deasupra orașului”, a explicat Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu.

Fenomenul este cu atât mai rar cu cât căderile puternice de grindină și ploile torențiale s-au combinat pe o suprafață extrem de mică. Situația cea mai gravă a fost la Piața Unirii, în Centrul istoric și cartierul Tineretului, unde s-a format un „turbion”, așa cum se întâmplă și în cazul tornadelor, susțin specialiștii.

„În zona urbană avem acel efect de insulă de căldură pe de o parte, pe de altă parte arhitectura și lina orașului favorizează mișcările ascendente astfel încât dacă deja ai format un nor de acest tip el poate să se dezvolte chiar și mai mult în condițiile urbane”, a explicat Roxana Bojariu, șeful secției climatologie.

Meteorologii susțin că în București, în medie, ar trebui să apară două căderi de grindină pe an, însă nu de amploarea celei de duminică.