Primăvara își intră în drepturi în Capitală. TEMPERATURILE anunțate sunt mult peste medie, cu maxime de până la 19 grade

Publicat: 19 02. 2023, 13:31
Temperaturi de primăvară

Vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă în Bucureşti, unde maxima va ajunge zilele următoare chiar şi la 19 grade Celsius, arată prognoza specială pentru Capitală, publicată duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Începând de duminică, ora 11:00, până luni dimineață, la ora 8:00, ANM anunță o vreme deosebit de caldă, cu o temperatură maximă ce se va situa în jurul valorii de 17 grade și o minimă de 6…7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări după-amiaza și în prima parte a nopții, când rafalele vor atinge viteze de până la 40…45 km/h.

Meteorologii anunță apoi, pentru intervalul luni, ora 8:00 – marți ora 8:00, vreme caldă, deși se va răci față de intervalul precedent. Astfel, temperatura maximă va atinge 10…11 grade iar cea minimă 3…4 grade, mai scăzută în zona preorășenească spre 1 grad. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări (rafale în jurul a 40 km/h) noaptea.

De marți dimineața, până miercuri la ora 8:00, vremea va fi extrem de caldă pentru această dată, cu o maximă termică de 18…19 grade (valoare cu peste 10 grade mai ridicată decât cea normală la această dată) și o minimă de 3…5 grade. Cerul va fi variabil, însă pe parcursul zilei vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 45…55 km/h, apoi va slăbi în intensitate.

Minimele și maximele istorice pentru luna februarie

Potrivit ANM, din datele înregistrate în perioada 1961–2022 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea și Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul țării şi variază, în general, între 0 şi 2 ºC. Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul țării, valorile medii de temperatură depăşesc 2 ºC.

În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între –2 şi 0 ºC, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la –4 ºC. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între –6 şi –4 ºC. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 ºC şi izolat, sub această limită.

Temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38,0 ºC şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu. La capătul opus, temperatura maximă absolută a lunii februarie în România este 26,0 ºC, înregistrată la Medgidia, în 27 februarie 1995 şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016.

La Bucureşti, maxima absolută este de 25,7 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 16 februarie 2016.