Temperaturile vor fi ușor mai ridicate, iar ploile, mai puține decât în mod normal, în următoarele patru săptămâni. Prognoza ANM

Publicat: 11 10. 2022, 10:53
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Vremea va fi, în general, mai caldă și cu ploi mai puține decât media multianuală din această perioadă, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 10 octombrie – 7 noiembrie.

În săptămâna 10 – 17 octombrie, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Săptămâna 17 – 24 octombrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Săptămâna 24 – 31 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În ceea ce privește cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, acestea vor avea o tendință deficitară în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cel normale.

Cele mai mari și cele mai mici temperaturi absolute

Potrivit ANM, octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în șir vremea se menține însorită, deși nopțile devin tot mai reci.

Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5–7 ºC mai mici decât cele din luna septembrie.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 ºC în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, în cea mai mare parte a Dobrogei şi pe areale mai restrânse din Moldova.

Uneori, pe fondul advecției unor mase de aer tropical pe teritoriul României, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” chiar şi în luna octombrie, temperaturi ce depăşesc 35-38 ºC.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România, este de 39,0 ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa). Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 ºC, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.

Temperatura minimă absolută a lunii octombrie în România este -21,3 ºC şi a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. La Bucureşti, minima absolută este de -10,7 ºC, înregistrată în 31 octombrie 1920, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, potrivt ANM.