Lacrimile lui Obama pentru copiii morți

Lacrimile lui Obama pentru copiii morți
Publicat: 15/12/2012, 11:44
Actualizat: 29/07/2014, 21:48

Preț de câteva secunde din declarația făcută după masacrul de la școala din Connecticut, Barack Obama a fost Primul Părinte. Impresionat de drama celor 20 de „copii frumoși” omorâți într-o clipă în sala de clasă și cu gândul la fetele lui, Obama a plâns. Cu vocea tremurândă, și-a șters lacrimile și a amintit că „nu e momentul să discutăm despre politici”. Cu aceste vorbe, s-a întors Președintele.

Columbine, Virginia Tech., Tucson, Aurora, Oregon, Wisconsin – după fiecare dintre aceste tragedii, a fost prea devreme pentru a discuta despre politicile privind controlul armelor. Mereu a fost prea devreme și, când nu a fost prea devreme, a fost prea târziu.

Acesta este, poate, unul dintre cele mai mari eșecuri ale lui Barack Obama. Când a candidat prima dată, le-a promis americanilor că va reintroduce legislația privind controlul armelor care a expirat în 2004. Lobbiștii au fost mai puternici și a dat repede înapoi. În campania din acest an, a evitat un răspuns pe această temă.

În baza imbatabilului amendament doi la Constituția SUA, s-a clădit o industrie de mii de miliarde de dolari, mai greu de atins decât industria medicală, și care a împrăștiat prin casele americane peste 300 de milioane de arme, Statele Unite având astfel cea mai mare rată a armelor pe cap de locuitor din lume.

Aceste arme provoacă 84 de morți pe zi și costuri pentru economia americană de 100 de miliarde de dolari pe an. Un atac armat cu victime multiple are loc la fiecare șase zile în America. Dintre toate orașele, Chicago, orașul lui Obama, este cel mai sângeros din acest punct de vedere. Peste 4.000 de tineri cu vârste de până la 21 de ani au fost împușcați aici în ultimii patru ani. În cazul orășelului din Connecticut, vorbim despre copii de grădiniță și școală primară, care au fost uciși atât de repede, încât nici nu au apucat să încerce să fugă din clasă. Printre armele care le-au pus capăt zilelor era și una semiautomată, la fel ca în cazul altor masacre anterioare (vezi Aurora).

Oricât de ad literam ar fi interpretat acest amendament din legea supremă a Statelor Unite, dreptul de a avea arme nu este, nu poate fi, mai important decât dreptul la viață (a celuilalt) – în acest caz, decât dreptul unui copil de a apuca să își trăiască viața.

Ca de obicei, însă, la nici câteva ore de la masacrul din Newtown, apărătorii armelor, cu ultra-conservatorul Rush Limbaugh pe post de înainte-mergător, avertizau publicul că stânga lipsită de scrupule va profita de emoția momentului pentru a redeschide subiectul controlului mai strict. De ce e mereu momentul să aperi armele, unele dintre ele demne de câmpul de luptă și aflate în mâinile unor persoane cu grave probleme psihice, dar nu e niciodată momentul să vorbești despre controlarea lor?

Un alt argument care era vehiculat pe bloguri și în presa americană imediat după atac este că statul Connecticut este unul dintre cele mai stricte în privința accesului la arme. Mai mult, atacatorul își obținuse toate armele legal, chiar dacă fratele lui le-a declarat polițiștilor că avea anumite boli sau tulburări psihice (informație neclară în primă fază). Acestea nu sunt decât argumente-bumerang. Ce spune despre situația armelor în SUA faptul că un astfel de atac a fost posibil într-unul dintre cele mai „stricte” state din federație?

De cealaltă parte a argumentului se află, ca și de altă dăți, primarul New York-ului, Michael Bloomberg, unul dintre cei mai mari susținători ai reformei accesului la arme.

Când a câștigat primul mandat, Barack Obama crease deja multe speranțe, unele complet nerealiste, în mintea americanilor. Reforma sănătății și cea a accesului la arme au fost două dintre ele. În cazul sănătății, nu a reușit cât a promis, dar a făcut, cu siguranță, mai mult decât oricare dintre predecesorii săi. În cazul celeilalte, nu a făcut nimic. Este marea „restanță” cu care își începe cel de-al doilea mandat.

Niciodată, însă, nu vor muri suficient de mulți copii pentru a fi „momentul” să iei mitraliera din mâna celui care susține că are nevoie de ea pentru autoapărare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Toni Iuruc se reinventează după divorțul de Halep. Ce mai face omul de afaceri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie