Instanța de apoi pentru diplome

Instanța de apoi pentru diplome
Publicat: 11/03/2013, 19:52
Actualizat: 30/07/2014, 00:10

Ca un deputat să propună o aberație s-a mai văzut, dar 27, într-un glas, mai rar. Și, totuși, în țara unde numai cine nu vrea nu ajunge doctor în drept, se poate. Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, condusă de radiosul Angel Tîlvăr (PSD), doctor în științe umaniste, a strecurat un amendament la Legea Educației, care transferă de la universitate la „instanța competentă” anularea diplomelor și certificatelor de studii obținute necinstit. Aceasta înseamnă că, dacă apar probe că X a plagiat în lucrarea de licență, rectorul nu-i mai poate anula diploma doar cu aprobarea Senatului universitar, ci va fi nevoit să aducă „dosarul” în fața altor judecători. Frauda de care se face vinovat atât studentul, cât și profesorii care au tolerat-o devine, astfel, mai greu de sancționat.

În stilul gângăvelilor legislative ale parlamentarilor specialiști, Comisia nu precizează cine este „instanța competentă”. Să fie Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare? În cazul acesta, premierul ar trebui decăzut, urgent, din titlul de „doctor”, Consiliul stabilind încă de astă-vară că lucrarea acestuia este un „plagiat de tip copy-paste”. Să fie vorba de un tribunal format din magistrați, cum dă de înțeles, într-o declarație pentru Realitatea tv, senatorul PSD, Cătălin Croitoru, membru al Comisiei de Învățământ? El spune că „unii așa-zis profesori și ce mai sunt ei într-un consiliu de ăsta, care analizează” ar putea politiza „chestia”, pe când cu instanța „e mai greu”. Dacă la anularea diplomelor prin decizie judecătorească s-au gândit parlamentarii, atunci au pus de o premieră absolută, fiindcă, nicăieri, lipsa ghilimelelor dintr-un text nu cade sub incidența tribunalului, plagiatul – considerat un concept moral – fiind sancțonat disciplinar de către organismele academice. Ca o asemenea aberație neaoșă să funcționeze, majoritatea ar trebui să modifice, mai întâi, Codul Civil sau Penal, în care copiatul nu se regăsește.

Cu toată neclaritatea amendamentului, intențiile autorilor lui sunt străvezii. Parlamentarii vor să-i protejeze pe impostorii cu diplome, pe complicii lor și universitățile particulare, pepiniere de masteranzi care abia știu să citească. Altfel, modificarea Art.146 nu era necesară. S-au gândit la premierul Victor Ponta, căruia titlul de doctor în drept îi va sta pe frunte, ca un stigmat, la domniile lor – angajați să predea la facultăți private sau absolvenți ale unora -, la industria licențelor, care ține în viață zona sordidă a mediului universitar. Cine vrea să-și ia diploma ori titlul fără să muncească se uită pe Google: sunt o mulțime de oferte de la firme specializate, care realizează lucrări la comandă, verificate cu soft antiplagiat și care asigură „seriozitate și confidențialitate”, la prețuri începând cu 50 de lei. Una dintre ele își anunță clienții – „Atenție! Reduceri importante pentru lucrările din categoria Drept!”. Deci, domnilor parlamentari, dați fuga! Până să fiți demascați de „instanța competentă”, vine Instanța de Apoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...