HERMANN RORSCHACH Google Doodle. Tu ce vezi în această imagine?

HERMANN RORSCHACH Google Doodle. Tu ce vezi în această imagine?
Publicat: 08/11/2013, 07:49
Actualizat: 08/11/2013, 15:39

HERMANN RORSCHACH Google Doodle. Google și-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sărbători pe Hermann Rorschach, la împlinirea a 129 de ani de la nașterea psihiatrului și psihanalistului elvețian, celebru pentru inventarea testului Rorschach.

Noul logo al Google este unul interactiv, utilizatorii fiind invitați să spună ce văd într-un test Rorschach și să posteze răspunsurile lor pe platformele de socializare Google Plus, Facebook și Twitter.

Logoul dedicat lui Hermann Rorschach este realizat sub forma unui desen alb-negru, suprinzându-l în partea din stânga a imaginii pe cunoscutul psihiatru și psihanalist, așezat pe un scaun și având în fața sa un carnețel de notițe și un creion.

În centrul noului logo se află o coală simplă de hârtie pe care se pot observa urmele lăsate de cerneală, după ce respectiva foaie a fost îndoită și readusă la forma inițială. În cazul logoului interactiv al Google, urmele lăsate de cerneală și implicit formele rezultate pot fi schimbate la apăsarea unor săgeți postate în dreapta și în stânga imaginii.

Testul Rorschach, cunoscut și sub denumirea de „psihodiagnostic”, reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcătuirea profilului personalității pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul și psihanalistul Hermann Rorschach în 1921 și se află la baza psihologiei proiective.

În mod concret, persoana supusă la acest test trebuie să interpreteze ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o foaie de hârtie, după ce respectiva foaie a fost îndoită și readusă la forma inițială.

Potrivit independent.co.uk, Hermann Rorschach s-a născut pe 8 noiembrie 1884, la Zurich. Pe când era copil i se spunea „Klecks” (pată de cerneală, n.r.), datorită pasiunii sale pentru arta de a transforma urmele lăsate de petele de cerneală pe hârtie în imagini recognoscibile. Pasiunea lui din copilărie a fost cea care l-a ajutat mai târziu în dezvoltarea profesiei sale.

În timpul liceului, Rorschach i-a scris o scrisoare eminentului biolog german Ernst Haeckel cerându-i să îl ajute să decidă ce carieră să aleagă între artă și știință. Haeckel i-a sugerat știința și Rorschach a început să studieze științele medicale la Universitatea din Zurich.

După absolvire, a studiat cu psihiatrul Eugen Bleuler, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denumirea schizofreniei. Cu Eugen Bleuler a studiat și colaborat și Carl Jung.

Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mișcării psihanalitice – care era condusă de personalități precum Sigmund Freud -, care îi amintea de încântarea pe care o resimțeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.

Acest lucru l-a făcut pe Rorschach să se întrebe de ce unii oameni văd lucruri diferite în aceleași „opere de artă” rezultate din pete de cerneală. Astfel, el a început să arate aceste imagini copiilor și să analizeze diferitele lor răspunsuri.

După mai mulți ani de aplicare a acestor teste, pe vremea în care lucra ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau, Hermann Rorschach a scris „Psychodiagnostik”, o carte în care a descris modul în care aceste teste pot fi folosite efectiv în psihanalizarea pacienților.

Rorschach a decedat pe 1 aprilie 1922, la vârsta de 37 de ani – la mai puțin un an după ce a scris această lucrare inovatoare -, ca urmare a unei peritonite apendiculare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Telenovelă în Iași. Un preot a fugit cu cheile de la biserică și cu presupusa...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic: O nenorocire foarte mare
Rețete delicioase cu cartofi. Garniturile sunt fabuloase
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Florin Piersic, transferat de urgență la un spital din București. Primele declarații ale medicului care...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pedeapsa decisă în unul dintre cele mai grave cazuri de abuzuri asupra copiilor din istoria...