INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni

INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni
Publicat: 04/12/2013, 10:35
Actualizat: 04/12/2013, 10:49

INS menține estimarea anunțată în noiembrie privind evoluția PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susținut de industrie și agricultură.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 1,6% față de trimestrul anterior și cu 4,1% față de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei prețuri curente, mai mare în termeni reali tot cu 4,1% față de trimestrul III 2012, rezultând la nouă un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

„Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacțiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Reducerea volumului de activitate din administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția acestei ramuri la creșterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în primele nouă luni creșterea s-a datorat în principal exporturilor nete (cu o contribuție de +5,2%), consecință a creșterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 1,5%, și cheltuielilor pentru consum final al gospodăriilor populației (+0,4%), cu o pondere de 60,4% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contribuție negativă au înregistrat formarea brută de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administrațiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variația stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimări ale INS, anunțate la jumătatea lunii noiembrie, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, peste așteptările analiștilor, și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evoluția economiei.
Pentru anul în curs, Guvernul, FMI și Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită în urcare, în noiembrie, de la 2%, datorită producție agricole bune și a exporturilor în creștere.

La începutul lunii noiembrie șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creștere reală a PIB constantă, menținându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se așteaptă ca evoluția să fie influențată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiții, nu de exporturi, ca în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×