Xi, la porțile Occidentului: schiță cu trei personaje

Xi, la porțile Occidentului: schiță cu trei personaje
Publicat: 02/04/2014, 01:18
Actualizat: 29/07/2014, 21:38

Partea I – Presa chineză

„Președintele Xi Jinping le transmite urări de bine celor doi urși panda din Belgia, de la care se așteaptă să le aducă bucurie de durată europenilor”, au relatat, cu mândrie patriotică, jurnaliștii chinezi veniți cu șeful Republicii Populare la Bruxelles, în ultima lui oprire a turneului european de 11 zile și patru țări.

Ca să ne ilustreze de unde ni se va trage bucuria de durată, televiziunile europene ne arată cuplul prezidențial chinez, la o plimbare duminicală prin grădina zoologică Pairi Daiza din Brugelette. Lângă ei, regele Philippe și regina Mathilde ai Belgiei. Toată lumea joacă protocolul impecabil. Dar ursului nu îi pasă nici de ei, nici de diplomația panda pe care o proslăvesc ziarele de acasă. Stă trântit pe iarbă, cu burta în sus, ronțăind ceva, deloc impresionant de atenția tovarășului (VIDEO AICI). Oare o ști că se întoarce peste 15 ani în China, conform contractului de închiriere?

Partea a II-a – Oficialii UE

A doua zi, același joc, personaje ușor diferite (VIDEO AICI). Mesajul de prietenie transmis de panda ieri este proaspăt și îi face pe toți zâmbăreți. Xi devine primul președinte chinez care vizitează instituțiile europene. „Această vizită trebuie privită drept parte a unui proces, și nu un moment în care se iau decizii”, ne explică un oficial european.

Xi nu a vrut să ne vadă pe noi, jurnaliștii, la față. „De ce nu e conferință de presă?”, au întrebat, la aflarea tristei vești, corespondenții de la Comisie. „Noi am vrut, dar chinezii nu au vrut”, ridică din umeri una dintre purtătoarele de cuvânt ale executivului UE.

Dornică de transparență, Comisia încearcă să ne informeze discret. „A fost o vizită de succes și lucrativă~, dă verdictul o sursă europeană. Nu a fost niciun progres răsunător în vreun plan, ci o etapă în vederea consolidării parteneriatului nostru. S-a discutat despre economie, investiții, schimbări climatice, securitate, statul de drept, libertate de exprimare. Ba chiar și despre drepturile omului – mai exact, lipsa lor, pe alocuri, în China: „Sigur că nu suntem de acord în toate privințele, dar mă tem că nu avem decât cuvinte”, ne spune un oficial european.

S-a vorbit despre Iran, Siria, Africa, dar și despre Ucraina, conform punctului 6 (din 20) al declarației comune adoptate de președinții europeni și chinez. Pe acest din urmă subiect, Xi le-a dat asigurări lui Barroso și Van Rompuy că Republica Populară nu este de acord cu imixtiunile în problemele interne ale altei țări și susține principiul integritatății teritoriale. Și atunci de ce nu vrea să sancționeze Rusia la ONU pentru anexarea regiunii Crimeea? „Nu avem un răspuns la această întrebare”, ridică din umeri sursa europeană.

Partea a III-a – Manifestanții

În fața Parlamentului European, în Place de Luxembourg, dau de o manifestație la care s-au reunit tibetani stabiliți în Belgia sau în alte părți ale Europei. Cântă, recită poezii. În fața mulțimii, un bărbat și-a pus un cap uriaș de Xi Jinping. Peste tot, postere cu același mesaj : „Președinte Xi, întâlnește-te cu Dalai Lama !”, „UE poate să facă asta!”. Un călugăr budist face poze cu tableta. Începem să vorbim, prin intermediul unei doamne care ne traduce. „China și Tibet sunt două țări complet diferite”, începe el să îmi descrie contextul evenimentului.

S-au împlinit 55 de ani de la revolta împotriva administrației chineze, în urma căreia Dalai Lama a trebuit să formeze un guvern în exil. „Tibetanii nu au niciun fel de libertate, nici măcar în ceea ce privește religia. De aceea, tibetanii care sunt acolo fug, în căutarea libertății. Zi de zi, pleacă din țară, pentru că nu au drepturi”. Comunitatea s-a întins în 70 de țări, aflu. Îl întreb câtă speranță își mai pun ei în astfel de mici manifestații prin capitalele lumii. Speranță există în ochii acestui om. Atât rămâne după o viață în care fugi după libertate. „Credem că dacă noi, care suntem într-o țară liberă, putem vorbi și lupta pentru drepturile noastre, cred că se vor schimba lucrurile în Tibet”.

Înainte să ne despărțim, călugărul mă roagă să nu îi fac poze sau să nu îi public numele în România. Pentru binele celor apropiați lui care au rămas acasă, îmi explică. Îmi fac loc printre oamenii cu pancarte editate în Photoshop pentru a-i împăca pe președintele chinez cu Dalai Lama (manifestația – foto și audio AICI).

Mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro