UE și SUA denunță utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca „armă politică” împotriva Ucrainei

UE și SUA denunță utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca armă politică împotriva Ucrainei
Publicat: 02/04/2014, 18:12
Actualizat: 07/02/2019, 00:42

„Nicio țară nu ar trebui să utilizeze energia pentru a se opune aspirațiilor popoarelor (…). Nu putem permite ca ea să fie folosită ca armă politică sau instrument de agresiune”, a declarat secretarul american John Kerry într-un „Consiliu al energiei UE-SUA” la care a participat șefa diplomației europene Catherine Ashton.

Rușii joacă un „joc periculos” cu gazele naturale, deoarece „arma se va întoarce împotriva lor” și vor „suporta consecințele”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de reuniune, subliniind importanța veniturilor obținute de către Moscova din vânzarea gazelor naturale și petrolului.

Întâlnirea lui Kerry cu Ashton, la care au asistat comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger și adjunctul secretarului american pentru Energie Daniel Poneman, au fost consacrate mijloacelor de a ajuta imediat Ucraina și acțiunilor care este necesar să fie întreprinse cu scopul întreruperii dependenței europenilor de Rusia.

Dificultățile actuale „subliniază necesitatea asigurării securității energetice nu doar a Ucrainei, ci și a Europei”, a insistat Kerry.

„Nu există riscul întreruperii, imediat, a aprovizionării via Ucraina, însă problema riscă să devină mai acută în câteva luni”, potrivit unei surse europene implicate în discuții.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Ea produce 20 de miliarde și cumpără restul de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia. De asemenea, rețeaua sa de gazoducte asigură tranzitul a 65 dintre cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achiziționate de state UE, potrivit unor date ale Comisiei Europene (CE) aferente anului 2013.

„Problema este că, în prezent, ucrainenii nu mai sunt în măsură să cumpere și recurg la stocuri, cu riscul de a provoca explozia instalațiilor lor, care sunt foarte îmbătrânite”, își exprimă îngrijorarea europenii.

– Diversificarea surselor

Decizia Gazprom de a crește începând de marți prețul plătit de Ucraina – de la 270 la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale – sporește dificultățile țării. „Gazprom are o abordare politică în privința prețurilor și vizează să destabilizeze Kievul”, a acuzat un oficial european.

Companiile ucraineană Naftogaz și rusă Gazprom urmează să negocieze o înțelegere care să permită Ucrainei să plătească o datorie de 1,71 miliarde dolari. „Nici nu se pune problema ca noi să scriem un cec pentru Gazprom”, a declarat pentru AFP un oficial european.

Europenii urmează să depună eforturi în vederea „diversificării surselor de energie”, unei mai bune utilizări a terminalelor pentru gaze lichefiate și finalizării interconectării rețelelor, în 2016.

Achizițiile lor de la Rusia le acoperă 25% din nevoi, iar factura totală este în valoare de 35 de miliarde de euro, adică aproximativ trei miliarde de euro pe lună.

„Europenii nu vor putea să înlocuiască aceste livrări de pe o zi pe alta, dar pot, imediat, să se îndrepte către ceilalți furnizori tradiționali ai lor”, a declarat o sursă europeană.

Potrivit unor proiecții, la care AFP a avut acces, ei ar putea să cumpere 20 de miliarde de metri cubi suplimentari de la Norvegia, adică 119,5 în loc de 99,5 miliarde de metri cubi în prezent, și șapte miliarde de metri cubi în plus de la Algeria, adică 32,7 miliarde de metri cubi față de 25,5 în prezent.

Ei ar putea, de asemenea, să-și crească achizițiile de gaze naturale lichefiate de la 47,5 miliarde la 87,5 miliarde de metri cubi, însă acest tip de gaze este mult mai scump.

Decizia Statelor Unite de a introduce pe piață cantități enorme de gaze de șist ar urma să contribuie la scăderea prețului gazelor naturale lichefiate și la intrarea acestora în concurență directă cu gazele naturale rusești, a subliniat o sursă europeană.

Volumele scoase pe piață, în prezent, de către Statele Unite „sunt echivalente cu jumătate din fluxul de gaze provenind din Rusia”, a declarat un oficial american de rang înalt, subliniind că exporturile americane către UE ar putea începe încă din 2015.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×