RCS&RDS, în „război” cu cabliști din România

RCS&RDS, în război cu cabliști din România
Publicat: 17/05/2014, 09:25
Actualizat: 09/09/2019, 21:54

RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 București.

În aceeași zi, RCS&RDS a dat în judecată și Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 București.

De asemenea, RCS&RDS a dat în judecată NextGen Communications SRL și Romtelecom SA. NextGen este o societate care face parte din grupul Romtelecom.

Obiectul proceselor este „ordonanță președințială”, potrivit informațiilor postate pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Surse din companiile de cablu au declarat pentru MEDIAFAX că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanței să îi oblige pe cabliștii săi concurenți să introducă în grile televiziunea de știri Digi 24.

Nu au fost încă stabilite primele termene ale acestor procese.

Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-și acționa în instanță principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de știri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăți de cablu care nu respectă principiu „must carry”, între care și RCS&RDS.

Lista „must carry” a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț postat pe site-ul CNA.

Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderență televiziunea de știri Digi 24 (aflată pe poziția 13 în lista „must carry”), în grilele sale analogice și digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societății Române de Televiziune (SRTv).

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom și Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderență în grilele analogice și digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom și NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderență Digi 24 în grilele analogice și digitale și studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.

CNA a somat public și RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul „must carry”, întrucât nu difuzează cu preponderență în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.

CNA a aplicat toate aceste sancțiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în orașele reședințe de județ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în ședința din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului aprobase, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu pot să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 (cu stațiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Până la ora difuzării acestei știri, reprezentanții RCS&RDS nu au răspuns la întrebările adresate de agenția MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Cresc salariile minime de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Regula de care șoferii încă nu au aflat. E interzis dacă vrei să-ți speli mașina
Anul în care românii s-au călcat în picioare la vot. Prezența va fi imposibil de...
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×