Prima pagină » IT&C » iPhone 6 și iPhone 6 Plus au ajuns în redacția Gândul – primele impresii

iPhone 6 și iPhone 6 Plus au ajuns în redacția Gândul – primele impresii

Cele mai noi smartphone-uri marca Apple, iPhone 6 și iPhone 6 Plus, au ajuns în redacția Gândul.

Cele două terminale au un design atractiv, însă, în opinia mea, nu la fel de reprezentativ ca cel al iPhone 5/5S, care poate fi considerat unul de referință, mai ales că au apărut într-un moment în care majoritatea smartphone-urilor aveau forme comune. Poate că iPhone 6 nu mi se mai pare chiar atât de „sexy” deoarece ne aflăm într-o perioadă în care rivalii Apple au avansat mult în materie de design. Exemple: HTC One M8, Samsung Galaxy ALPHA sau Motorola Moto X (ediția 2014).

Noile iPhone-uri sunt foarte subțiri, au marginile curbate și sunt ușoare, o combinație care le face ușor de ținut în mână. Însă, faptul că sunt subțiri ar putea afecta durabilitatea dispozitivelor. Mai mulți utilizatori s-au plâns că iPhone-urile lor (în special modelul iPhone 6 Plus) s-au îndoit prin simpla ținere în buzunarul din față al pantalonilor.

De aproape se observă că ecranul este teșit la margini. Am deținut un Lumia 920, care are un ecran cu o formă similară, și niciodată nu am reușit să instalez pe el o folie de protecție care să țină prea mult timp, deoarece de fiecare dată se dezlipea la margini, acolo unde este teșitura. O problemă similară ar putea întâmpina și utilizatorii de iPhone 6 care doresc să instaleze un strat suplimentar de protecție pentru ecranul iPhone 6.

Calitatea ecranelor de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus este foarte bună. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar culorile sunt redate cu acuratețe. Este impresionant faptul că Apple a reușit să facă telefoanele atât de subțiri folosind un panou IPS LCD. Se știe că acesta are nevoie de un panou suplimentar care să asigure lumina necesară pentru pixeli. De obicei, telefoanele care au ecrane LCD sunt mai groase decât cele cu ecrane AMOLED, care nu au nevoie de o sursă de lumină.

*În videoclipul de mai jos s-a strecurat o eroare. Susțin la un moment dat că ecranele LCD redau „albul cel mai alb” și „negrul cel mai negru”, ceea ce nu este adevărat. Această calitate o au ecranele AMOLED.

Mulți au criticat Apple pentru faptul că inelul exterior al camerei de pe iPhone 6 iese în relief și că, asfel, geamul de protecție s-ar putea zgâria sau sparge. Din fericire, spre deosebire de alte smartphone-uri, protecția camerei de pe iPhone 6 este realizată din cristal safir, care este un material foarte rezistent. Acest material este utilizat și la ceasurile mai scumpe, dovedindu-și durabilitatea în timp. Pentru cei, mulți, care preferă s-și protejeze telefoanele în carcase/huse, această problemă nu contează.

Modelele primite la redacție nu au niciun fel de probleme cu conexiunea Wi-Fi, o chestiune de care s-au plâns unii utilizatori după instalarea iOS 8 pe modele mai vechi.

În ceea ce privește autonomia bateriilor de pe noile iPhone-uri, nu am petrecut suficient timp cu acestea pentru a mă pronunța. Primele teste nu sunt, însă, încurajatoare.

Nu voi reaminti specificațiile noilor modele iPhone, deoarece sunt cunoscute. Se spune despre acestea că sunt la nivelul anilor 2012-2013. Sunt de acord, însă iOS (la fel ca și Windows Phone) este un sistem de operare care nu are nevoie de specificații foarte avansate pentru a funcționa fără probleme. Fiind un sistem mobil închis și folosit pe o singură linie de telefoane, produse de aceeași companie, iOS este optimizat foarte bine, spre deosebire de Android care rulează pe sute de modele de telefoane de la producători diferiți și cu hardware diferit. Google nu poate optimiza Android în așa fel încât acesta să ruleze fără probleme pe toate modelele disponibile pe piață. Această sarcină le revine producătorilor de smartphone-uri. Mulți dintre aceștia nu fac o treabă foarte bună și modifică masiv Android, îl încarcă cu bloatware sau funcții inutile. De aceea, nu trebuie să ne suprindă faptul că un iPhone 6 cu procesor dual-core și 1 GB memorie RAM se mișcă la fel de bine ca un Android cu procesor quad-core și 3 GB memorie RAM.

Modelele testate, deși au fiecare câteva zeci de aplicații instalate, se mișcă foarte bine, iar utilizarea este fluidă, fără lag sau erori. 

În ceea ce privește noul sistem de operare iOS 8, acesta împrumută o serie de funcții de la Android. Noua platformă dispune de un nou centru de notificări. Acum, acestea sunt interactive. Utilizatorii pot răspunde la un e-mail sau un SMS direct din centrul de notificări, la fel ca în Android. Ba chiar pot da „Like” la un post de pe Facebook direct de acolo. Acest lucru pote fi făcut și direct de pe ecranul de securitate.

Apple a introdus în iOS 8 QuickType, o funcție pentru tastatură care oferă „sugestii predictive”. La fel ca SwiftKey, noua tastatură învață din ce tastează utilizatorii pentru a le oferi cele mai bune sugestii. „Messages” este, potrivit Apple, cea mai folosită aplicație din iOS. A fost introdusă și o funcție prin intermediul căreia utilizatorii pot înregistra mesaje audio, direct din aplicația Messages, pe care să le trimită contactelor din telefon.

Noua versiune iOS dispune și de widget-uri, lo altă funcție împrumutată de la Android. Acestea pot fi create în noul centru de notificări. Apple a redus numărul de animații în iOS 8, iar sistemul de operare pare mai rapid decât versiunea anterioară. Mai mult, în noua platformă de operare, aplicațiile terțe pot utiliza, pentru autentificare, cititorul de amprente Touch ID. 

Problema o reprezintă prețurile noilor terminale, în opinia mea nejustificat de mari. Fabricarea celui mai scump model, iPhone 6 Plus cu capacitate de stocare de 128 GB, costă Apple aproximativ 263 de dolari. Se adaugă costurile cu cercetarea și dezvoltarea, marketingul și livrarea, însă chiar și cu acestea prețul de aproape 1.000 de dolari la liber al terminalului este uriaș și îi oferă companiei o marjă de profit foarte, foarte mare. 

Modelele testate ne-au fost puse le dispoziție de LikeIT.ro.

 

Mediafax
Avertizare ANM: Cod roșu de grindină și vijelii
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Directorul Romsilva care a încasat 100.000 de euro la pensionare a dat în judecată instituția. De ce vrea despăgubiri
Mediafax
Filmul crimei din Mureș. Ce a făcut Emil Gânj înainte de a-i curma viața fostei iubite
Click
Povestea care demonstrează că se poate. Cum a virat viața lui Allen Bobinac de la om al străzii la dublu licențiat
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
Ce a găsit o tânără venită cu familia la Mamaia într-un studio de lux de 600 de lei pe noapte: "Ceva fin"
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Anamaria este românca moartă într-un teribil accident de muncă, în Italia! Femeia a fost strivită de un tractor și o remorcă
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Slăbitul ar putea întineri țesutul adipos, eliminând celulele îmbătrânite