Guvernul Ponta IV, fugărit de Satana roșie

Guvernul Ponta IV, fugărit de Satana roșie
Publicat: 15/12/2014, 09:19

Dornic să scape de eticheta „comunist” – agățată sie însuși și PSD, pe nedrept, în opinia sa -, premierul, în mod paradoxal, pune pe liber, într-o zi „extrem de dificilă și de tristă”, trei tineri tehnocrați, adică exact pe acei miniștri care aminteau cel mai puțin de epitetul ce îl deranjează atât. „Pentru mine este o uriașă frustrare pentru că, deși aveam doar 17 ani în 1989, pe rețelele de socializare eu sunt comunist”, mărturisea dl Ponta, zilele trecute, adăugând că trebuie găsită o cale prin care PSD să se impună în conștiința publică drept un partid de stânga, necomunist, deloc apărător al corupților, cu un guvern neinfluențat de baronii locali. Îngrijorarea liderului pesedist este împărtășită de 18 parlamentari ai partidului, care, într-un manifest politic, îi cer să provoace o schimbare profundă în PSD, altfel acesta va fi izolat pe scena politică. „Credem că trebuie să înlăturăm odată pentru totdeauna etichetele de si . Vă chemăm sa susținem împreună formarea unui nou Guvern, condus de Victor Ponta, care să aibă în componența lui oameni din generația tânară, integri si profesioniști”, scriu cei optsprezece. Deși ei sunt în cuget și simțiri cu premierul, manifestul lor pare să fie ignorat.

Guvernul negociat în patru, zilele acestea, se formează pe criterii în primul rând politice, competența, eventual integritatea și vârsta intervenind în selecție abia după aceea. În consecință, spre deosebire de formula de până acum, unde erau cinci, Cabinetul Ponta IV mai are un singur ministru independent, specialist pe domeniul său – Bogdan Aurescu, la Externe -, restul portofoliilor fiind împărțite între PSD (10 ministere) și PLR, UNPR și PC, câte două. Nou, acest guvern este doar cu numele, fiindcă doar trei-patru dintre membrii săi sunt străini de administrație, ceilalți provenind din interiorul ei sau având tangență cu ea. Andrei Gerea, de exemplu, desemnat la Energie, a fost ministru al Economiei trei luni, până în februarie 2014, când PNL i-a retras sprijinul pentru nepotrivire de direcție cu partidul. Ulterior, i s-a alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu, la fel procedând și doamna Graziela Gavrilescu, propusă la Mediu. Cu greu poate fi desprinsă înscăunarea lor de ideea de răsplată pentru participarea la fondarea PLR și pentru serviciile aduse dlor Tăriceanu și Ponta în campania electorală. Cei doi sunt mulțumiți ca, de altfel, și UNPR și PC, care par să fi obținut ce și-au dorit. Doar pesediștii bombăne în consiliul executiv și zic că ar trebui înlocuit și ministrul Apărării, Mircea Dușa, fiindcă nu știe engleză și e „cam comunist”.

Guvernul Ponta IV nu și-a propus însă să șteargă eticheta care, la cât de des este pomenită, ai zice că începe să-i obsedeze pe pesediști. El a fost conceput pentru a întări coeziunea majorități, pentru a-l relegitima pe Victor Ponta și a-i asigura o poziție de forță la congresul din martie. E o echipă cenușie, care nu va guverna nici mai bine și, să sperăm, nici mai rău, ca până acum. Discuțiile despre comunismul pitit în social-democrație au însă rostul lor: încearcă să profileze, la orizont, o schimbare de mentalitate, bruind, în același timp, „surprizele” pe care cuplul Dragnea-Ponta le pregătește, nu tocmai democratic, baronilor. Până la lepădarea de Satana roșie, prezentă în mentalitatea partidului-stat, aniversările faraonice, camionul cu pomeni și metodele perverse de propagandă, mai e mult.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...