„Suntem în stare de RĂZBOI”. Provocare fără precedent la granițele României

„Suntem în stare de RĂZBOI. Provocare fără precedent la granițele României
Publicat: 29/04/2016, 10:05
Actualizat: 05/07/2016, 20:04

„Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare”, precizează într-un comunicat serviciul de presă al așa-zisului minister al Apărării de la Tiraspol.

Tiraspolul afirmă că a decis să adopte acestă măsură după ce în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei a efectuat mai multe zboruri neautorizate un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Autoritățile de la Chișinău au afirmat însă că avionul în cauză este unul civil care a zburat deasupra regiunii pentru a actualiza baza de date cartografice și cadastrale. De altfel, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), organism tripartit de menținere a păcii în zona de securitate de la Nistru, și-a exprimat anterior, într-un comunicat de presă, „profunda îngrijorare cu privire la denaturarea intenționată și interpretarea eronată” în legătură cu aceste zboruri.”Partea moldovenească a notificat oficial Comisia Unificată de Control în cadrul ședinței din 11 februarie 2016 privind planificarea acțiunilor civile în scopul de a crea o bază de date cartografică și cadastrală publică cu utilizarea aeronavelor civile în perioada martie – mai curent. Totodată, CUC a prezentat specificații tehnice a avioanelor civile, țării de înmatriculare a aeronavelor, CV-urile piloților, diagrama și numărul zborurilor”, se spune în comunicatul autorităților de la Chișinău.

Delegația moldovenească la CUC spune că astfel de acțiuni au mai avut loc și în 2007 și 2015.

Reprezentanții Agenției Relații Funciare și Cadastru de la Chișinău au precizat că în actualizarea bazei de date cartografice și cadastrale este folosit un avion din România, întrucât Republica Moldova nu dispune de tehnica necesară.

Agenția de presă trasnistiană a anunțat din 20 aprilie despre un presupus avion aparținând României care ar fi intrat în spațiul aerian al regiunii separatiste pentru catografiere. Organul oficial de presă al regimului separatist a citat chiar așa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol care ar fi trimis o scrisoare ambasadorului român la Chișinău, în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spațiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparținând României și că ulterior, Tiraspolul ar fi informat și Moscova în legătură cu această situație.

Totodată copreședintele transinistrian al CUC, Oleg Beliakov a decalrat într-o reuniune oficială a organizației de control că zborurile incriminate au fost făcute lainițiativa Chișinăului. Avionul românesc a decolat din Iași și în cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, a mai sfirmat vicepreședintele CUC. „Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra orașelor Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol și raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât și militar”, a mai adăugat Beliakov.

În urma acestor constatări Tiraspolul a cerut convocarea unei reuniuni de urgență a CUC, pentru a face un schimb de informații între părți a mai afirmat vicepreședinte CUC. Cu toate acestea, partea transnitriană consideră că ” Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”, sune Radio Chișinău care citează Interfax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale