Cât te costă să îți instalezi centrală termică

Cât te costă să îți instalezi centrală termică
Publicat: 03/05/2017, 12:34
Actualizat: 01/10/2018, 17:06

„Românii sunt tot mai atenți la alegerea pe care o fac atunci când sunt în căutarea unei centrale termice de apartament. De altfel, studiile arată că din ce în ce mai multe achiziții sunt realizate pentru înlocuirea echipamentelor vechi, în acest caz investiția fiind mai mică, iar aspectele luate în calcul vizează cu precădere eficiența și serviciile post-vânzare”, spune Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Astfel, potrivit afirmațiilor sale, în medie, românii plătesc cca. 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziționat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafață de până la 100 mp.

„Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm și spălarea instalației (radiatoare și țevi) cu o soluție alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei”, a mai spus reprezentantul companiei.

Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcție de costul gigacaloriei, amortizarea investiției se poate face între 2 și 4 ani.

Pe de altă parte, în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiția inițială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc).

„Costurile necesare pentru debranșare diferă de la oraș la oraș, existând zone din țară unde acest proces nu doar că este anevoios, din cauza birocrației și a documentelor necesare, dar este și costisitor. Un astfel de exemplu este București”, a mai spus Drăguleanu.

Mai mult, și bugetul necesar pentru realizarea instalației de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar și așa amortizarea se poate face în 5-6 ani.

În ceea ce privește alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinței ținând cont de gradul de izolare, suprafața și volumul spațiului ce urmează a fi încălzit și de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (numărul de băi și bucătării).

„Puterea centralei termice este determinată de această analiză. Pe termen lung, este evitat astfel riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantități prea mici de apă caldă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Un alt aspect important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este și siguranța în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecția la îngheț și lipsa apei din instalație. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcții nu sunt atent studiate și care pot aduce probleme pe termen lung.

Nu în ultimul rând, un criteriu esențial în alegerea unui echipament de încălzire este și perioada de garanție. Cum durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună