S-au dumirit și țările Ligii Arabe: Planul Trump – părtinitor cu israelienii, inacceptabil pentru palestinieni

S-au dumirit și țările Ligii Arabe: Planul Trump - părtinitor cu israelienii, inacceptabil pentru palestinieni
Publicat: 02/03/2018, 00:53

Asharq al-Awsat („Orientul Mijlociu”) e o cunoscută gazetă publicată la Londra, al cărei proprietar aparține Casei Regale saudite și care reflectă punctul de vedere al regimului de la Riyadh. Cu atât mai interesant că publică detalii ale Planului de Pace Trump israeliano-palestinian, cel despre doamna Nimrata Haley, ambasadorul american la Națiunile Unite, declara că e ca și redactat.

Înainte de a prezenta cele câteva detalii ale Planul Trump trebuie reamintit că Liga Arabă susținea poziția a două state, exprimată limpede în Inițiativa de Pace din 2002: retrocedarea teritoriilor ocupate în 1967, în urma Războiului de Șase Zile (Iudeea, Samaria – respectiv Cisiordania – Înălțimile Golan și Valea Iordanului), cu Ierusalimul de Est capitala Palestinei. Între timp, Liga Arabă și-a mai revizuit ușor poziția, astfel că, în martie anul trecut, la cel de-al 28-lea summit care a avut loc în Iordania, s-a considerat că Inițiativa din 2002 poate fi amendată, ceea ce a stârnit, firește, nemulțumirea liderilor de la Ramallah. (Despre spinoasa problemă a reîntoarcerii refugiaților – nimic).

Preocupați să sublineze „invaliditatea” deciziei-dictat din 6 decembrie privinde recunoașterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, miniștri de Externe ai țărilor-fanion ale Ligii Arabe, întruniți în prima săptămână a lunii ianuarie, au reafirmat obiectivul „recunoașterii unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, în granițele din iunie 1967”.

Oricum, interesul față de soarta palestinienilor s-a diminuat sensibil, liderii arabi fiind concentrați asupra propriilor interese în raport cu Administrația Trump, al cărei obiectiv e de a-i concilia (contra cost) cu Israelul, cu care doar iordanienii și egiptenii au tratate de pace.

Ce ar cuprinde, conform Asharq al-Awsat (care menționează o sursă diplomatică… franceză) Planul Trump: două state, Ierusalimul de Est capitală a viitoarei Palestine (demilitarizată), cu condiția ca Orașul Vechi să treacă sub protecție internațională, iar Zidul de Vest („Zidul Plângerii”) să rămână sub control israelian. În Plan, granițele nu le mai respectă pe cele de dinaintea Războiului de Șase Zile – Valea Iordanului și marile așezări ale coloniștilor evrei ar trebui să rămână sub suveranitate israeliană. Planul Trump ar mai cuprinde compensații pentru refugiați și urmașii lor, fără drept de reîntoarcere, și 40 miliarde de dolari pentru dezvoltarea instituțiilor palestiniene.

Casa Albă a negat toate aceste informații, argumentând că nimeni nu se află încă în posesia acestui Plan. Așa cum pare a arăta, conform foarte plauzibilelor frgmente date publicității a început să îngrijoreze țările Ligii Arabe. Acesta e motivul pentru care s-au grăbit să-l facă public – teama de a nu fi impus înainte de a fi dezbătut, teamă pe care miniștri de Externe arabi și-au exprimat-o la începutul acestei săptămâni, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles cu șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini. Aceștia i-au cerut doamnei Mogherini să se angajeze într-un dialog cu Statele Unite pe marginea Planului de Pace Trump, pe care l-au calificat drept părtinitor cu israelienii și inacceptabil pentru palestinieni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...