Brokerul păcii israeliano-plaestiniene, pe picior de plecare de la Casa Albă

Brokerul păcii israeliano-plaestiniene, pe picior de plecare de la  Casa Albă
Publicat: 03/03/2018, 21:35
Actualizat: 04/03/2018, 19:30

Întrebat, după instalare, ce-l recomandă pe ginerele său să ia asupră-și spionoasa problematică a Orientului Mijlociu, pacea israeliano-palestiniană pe care declarase că doar tânărul și neexperimentatul Kuskhner o poate încheia, președintele Statelor Unite a răspuns senin: „Cunoaște regiunea, cunoaște oamenii, cunoaște jucătorii”. Demisionatul Steve Bannon, fostul strateg politic de la Casa Albă, mărturisea unor apropiați că Donald J. Trump, obișnuia să spună, în coloratul său limbaj necolocvial, că ginerele său îi cunoaște pe toți șmecherii din zonă. Abia asta s-ar putea dovedi parțial adevărat, în lumina ultimelor dezvăluiri. Altminteri e limpede că soțul Ivankăi cunoștea regiunea cel mult ca simplu turist și cu atât mai puțin oamenii. Acesta e motivul pentru care cel puțin două țări din zonă (pe lângă China și Mexic) – Israelul și Emiratele Arabe Unite – s-au gândit (conform surselor „Washington Post”) să profite și să încerce să-l manipuleze în favoarea lor pe cel mai apropiat consilier al socrului său.

Cunoștințele lui Kushner din Israel sunt partenerii de afaceri ai companiei familiei sale. Printre ei și familia Steinmetz. Dintre frații Steinmetz, cunoscut românilor e Benny (investigat pentru mită și spălare de bani în Israel, Statele Unite, Elveția și Guineea, trimis în judecată în România în așa-numitul dosar „Ferma Băneasa”), cel care susține că toate nenorocirile i se trag de la George Soros. Ar mai fi și mogulul de origine rusă Lev Leviev, mai sunt și alții. „The New York Times” a scris despre aceste legături, în 26 aprilie anul trecut și după.

Ce i se reproșează consilierului pentru afaceri politice al președintelui american e că împletește prea armonios afacerile politice cu afacerile personale. Doar un exemplu notoriu: după celebrul turneu al lui Donald J. Trump în Orientul Mijlociu, compania familiei Kushner a obținut din partea unui important fond de asigurări israelian, Menora Mivtachim, o investiție de 30 milioane de dolari.

Devenit o vulnerabilitate pentru America, Jared Kushner se va retrage, probabil, din Administrație în viitorul apropiat. E sugestia pe care i-a făcut-o până și mentorul său, bătrânul magnat media Rupert Murdoch, prin intermediul „Wall Street Journal” și prin intermediul „Fox”.

Nemaiposedând un cetificat de securitate care să-i permită accesul la cele mai sensibile secrete ale Statelor Unite, Jared Kushner a încetat să mai fie un interlocutor valabil pentru demnitarii străini, deci și pentru premierul Benjamin Netanyahu care ia în câteva ore drumul Washingtonului, unde de mâine până pe 6 martie se va desfășura Congresul AIPAC (Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice), și unde luni se va întâlni cu președintele Trump.

Netanyahu are mare nevoie să demonstreze că problemele de acasă nu înseamnă nimic și nu-i afectează prestația de mare lider al lumii, așa cum îi place să se considere. Trebuie să le arate evreilor din diaspora și de la tribuna AIPAC, celor de acasă că a rămas singurul garant al securității Israelului, omul providențial, salvatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana