Fostul șef al FBI – o veste bună și o veste proastă: președintele Americii nu e inapt mental, e inapt moral

Fostul șef al FBI - o veste bună și o veste proastă: președintele Americii nu e inapt mental, e inapt moral
Publicat: 16/04/2018, 21:55

Aseară, la ABC, într-un interviu de o oră cu George Stephanopoulos (unul dintre coordonatorii postului și fost consilier politic al Partidului Democrat), fostul director al FBI, James Comey, concediat în mai 2017 pentru că și-a luat în serios misiunea de a ancheta influența Rusiei asupra echipei de campanie a lui Donald J. Trump, a lansat un atac devastator la adresa președintelui Statelor Unite.

Era de așteptat, după ce în presă apăruseră o serie de afirmații, deloc măgulitoare, cuprinse în cartea pe care urmează să o lanseze mâine – „A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership” – în care liderul de la Casa Albă e prezentat drept un personaj „detașat de adevăr și de valorile instituționale”. New York Times remarcă, pe bună dreptate, după interviul de ieri, că e vorba despre un afront fără precedent în istoria Americii adus de un fost oficial de de rang înalt unui președinte în exercițiu.

Cel puțin una dintre declarațiile lui James Comey făcute ieri seară lui Stephanopoulos readuce în actualitate polemica psihiatrilor despre care scriam lunile trecute. Unii au îndrăznit să-i pună un diagnostic sever președintelui Statelor Unite, ceilalți au obiectat că nu e un demers etic și că oricum nu se poate diagnostica o persoană prin sticla televizorului. Primii și-au argumentat însă demersul prin faptul că, tocmai fiindcă e vorba despre liderul lumii libere, specialiștii sunt obligați moral să tragă un semnal de alarmă.

Ce crede fostul director al FBI:

„Nu sunt de acord cu acele bazaconii cum că ar fi mental necorespunzător sau într-un stadiu incipient de demență. Mi se pare o persoană cu o inteligență peste medie, prezent în conversații și știind ce se petrece. Nu cred că e inapt medical să fie președinte. Cred că moral e inapt să fie președinte. O persoană care găsește corespondențe etice în Charlottesville, care vorbește cu femeile și le tratează ca pe niște bucăți de carne, care minte constant în legătură cu chestiuni mari și mici insistând ca poporul american să îl creadă – acea persoană nu este aptă să fie președinte al Statelor Unite, din rațiuni morale. Iar asta nu e o declarație politică (…). Există ceva mai important care ar trebui să ne unească pe toți – faptul că președintele nostru trebuie să personifice respectul și să adere la valorile care stau la baza acestei țări, cea mai importantă dintre valori fiind adevărul. Acest președinte nu e în măsură să o facă. E, din punct de vedere moral, inapt să fie președinte”.

În cartea sa, James Comey l-a comparat pe Donald J. Trump cu un șef mafiot; o face și în interviu. La întrebarea lui Stephanopoulos „Cât de ciudat e pentru tine să stai aici și să-l compari pe președinte cu un mafiot”, Comey răspunde:

„Foarte ciudat. Și nu o fac ușor. Nu încerc, de altfel, să sugerez că președintele Trump ar rupe picioare și ar extorca mici negustori. Dar, în schimb, mă refer la acea cultură a leadership-ului care îmi revine constant în minte când mă gândesc la experiența mea cu Administrația Trump. Jurămintele de loialitate, șeful care domină tot, totul este despre cum să-l servești pe șeful, ce este în interesul șefului. E familia, familia, familia, familia”.

@realdonaldtrump n-a rămas, firește, dator. L-a umplut pe Comey de tweeturi, sfârșind prin a-l amenința cu pușcăria pentru răspândire de informații clasificate (în carte) și pentru mărturii mincinoase (în Congres).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani