DOSARUL COLECTIV. Mihai Grecea, supraviețuitor, la Gândul Live: Motivarea face justiție, nu poate face dreptate

Publicat: 05/03/2020, 12:53
Actualizat: 05/03/2020, 15:52

Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv, apreciază argumentele instanței în motivarea din Dosarul Colectiv, însă consideră că autoritățile au dat dovadă că nu au învățat nimic în urma catastrofei, din moment ce nu au luat măsuri reale pentru siguranța publică.

„Cred că motivarea sentinței face justiție, nu poate face dreptate. Nouă nu ne va face nimeni niciodată dreptate pentru lucrurile pe care le-am avut de pătimit în urma acestei tragedii. Face justiție, sunt niște argumente de bun simț, mai sunt și lucruri discutabile, în ceea ce privește dacă statul chiar plătește pentru ce a făcut, dar sunt lucruri secundare. Important e fondul, iar acesta aplică justiția spre nivelul maxim al pedepselor”, a afirmat Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv, într-o intervenție telefonică în emisiunea Gândul Live.

Tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti în dosarul incendiului de la Colectiv.

Mihai Grecea este de părere că la instanța superioară nu vor fi achitări, dar nici măriri ale pedepselor, pentru că unii nu au avut antecedente penale. „Sper să nu se micșoreze. Cu toții ne-am dorit celeritate, dar justiția ni se face repede, se face corect”, a spus Mihai Grecea.

„Ce s-a întâmplat acum, după Colectiv, faptul că autoritățile nu au luat masuri cu adevărat reale pentru a aduce cumva în normalitate siguranța publică a cetățenilor arată că într-adevăr nu au învățat nimic și o iresponsabilitate și o imaturitate și o lipsă de asumare din partea tuturor, de la cetățeni, până la autorități și cei puși acolo, delegați de noi, de către societate, să administreze viața publică în România”, a afirmat Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv, într-o intervenție telefonică în emisiunea Gândul Live.

„Chestiunea asta vine din disprețul față de lege din România, iar acest dispreț vine din spiritul aproape ancestral de supravietuitor pe care îl au românii. Toate proverbele de „Capul plecat, sabia nu-l taie” și altele se leagă de povestea asta. Încercăm să eludăm legi în permenență ca să supravietuim individual, nu suntem o societate, o comunitate sănătoasă”, este de părere Mihai Grecea.

„Nu îmi dau seama, totuși, societatea evoluează puțin, mi se pare cumva că noi, ca societate civilă, am evoluat un pic mai mult decât evoluează autoritățile. S-au mai mai văzut schimbări lente în ultimii ani, dar pe partea de siguranță publică nu am evoluat. Pe partea de justiție am evoluat, am preîntâmpinat niște catastrofe ieșind în stradă cu toții, dar nu partea de siguranță publică. Eu aștept cu mare interes să văd mamele din țara aceasa care sunt nevoite să îi trimită copiii în școli care nu au aviz PSI, cum ies în stradă și spun acest lucru”, a spus Mihai Grecea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern