PANDEMIA de CORONAVIRUS | Organizația Mondială a Sănătății avertizase statele, inclusiv România, încă din ianuarie despre noul COVID-19

PANDEMIA de CORONAVIRUS | Organizația Mondială a Sănătății avertizase statele, inclusiv România, încă din ianuarie despre noul COVID-19
Ipoteza epidemiologilor: coronavirusul a suferit mutații / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 30/03/2020, 11:34
Actualizat: 30/03/2020, 11:53

Organizația Mondială a Sănătății a a apreciat la 11 martie 2020 SARS-COV-2 drept pandemie, după ce la venivel mondial existau zeci de mii de cazuri de îmbolnăvire și mii de decese cauzate de acest virus. 

Organizația Mondial a Sănătății s-a reunit în 22-23 ianuarie 2020 și a dispus o serie de măsuri prin care statele trebuie „să asigure gestionarea infecțiilor cu noul coronavirus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prvenirea răspândirii continue a infecției”.

Informațiile se regăsesc într-un document din cadrul Ministerului Sănătății din România înregistrat la data de  23 martie 2020.

Document din cadrul Ministerului Sănătății – Direcția de Sănătăte Publică

Evoluția COVID-19

Pe 31 decembrie 2019, municipalitatea Wuhan din provincia Hubei, China, a raportat un număr de cazuri de pneumonie cu etiologie necunoscută.

Până la 9 ianuarie 2020, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a identificat un nou coronavirus COVID-19 ca agent cauzator al acestui focar.

La 30 ianuarie 2020, cu peste 9.700 de cazuri confirmate în China și 106 cazuri confirmate în alte 19 țări, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat focarul o urgență internațională pentru sănătate publică (PHEIC), acceptând sfaturile Comitetul de urgență privind reglementările internaționale în domeniul sănătății (IHR).

La 11 februarie, în urma celor mai bune practici ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru numirea noilor boli infecțioase umane, OMS a numit boala COVID-19, scurt pentru „boala coronavirusului 2019”. În aceeași zi, Comitetul internațional pentru taxonomia virușilor (ICTV) a anunțat „sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2)” drept numele noului virus care provoacă COVID-19.

16 ianuarie

Organizația Panamericană pentru Sănătate / Organizația Mondială a Sănătății (OPS / OMS) recomandă statelor membre, având în vedere posibila apariție a evenimentelor legate de noul coronavirus (nCoV), să se asigure că lucrătorii din domeniul sănătății au acces la informații actualizate despre boală, să fie familiarizat cu principiile și procedurile de tratare a infecțiilor cu n-COV și să fie instruit să întrebe despre istoricul de călătorie al pacientului pentru a conecta aceste informații cu datele clinice. OPS / OMS monitorizează îndeaproape evoluția epidemiologică a situației și va oferi îndrumări mai detaliate atunci când este disponibil.

20 ianuarie

De la Alerta Epidemiologică privind noul coronavirus (2019-nCoV) publicată pe 16 ianuarie 2020 și până la 20 ianuarie 2020, patru țări au raportat Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cazuri confirmate de infectare: China (198 de cazuri, inclusiv trei decese, 2 cazuri la Beijing și 1 caz în Guandong, toate importate din Wuhan), Japonia (1 caz, importat din Wuhan, China), Thailanda (două cazuri importate din Wuhan, China ) și Republica Coreea (1 caz importat din Wuhan, China).

27 ianuarie

De la Actualizarea Epidemiologică a noului coronavirus (2019-nCoV) publicat la 20 ianuarie 2020, un total de 2.801 de cazuri de noi infecții cu coronavirus (2019nCoV), inclusiv 80 de decese, au fost raportate la nivel global pe 27 ianuarie 2020. Din cele 2.800 de cazuri confirmate raportate, 99% (2.761 de cazuri) au fost raportate din China, inclusiv în Hong Kong (8 cazuri confirmate), Macau (5 cazuri confirmate) și Taiwan (4 cazuri confirmate). În timp ce au fost raportate cazuri de infecție nCoV 2019 în 30 de provincii și trei regiuni administrative speciale dinChina, 51% (n. r. 1.423) dintre ele erau din provincia Hubei, unde au fost afectați lucrătorii din domeniul sănătății și virusul se transmiterea de la om la om, ajungând la cazuri de infectarea „la a patra generație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale