STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare

STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare
STUDIU. Cât de eficientă este hidroxiclorochina în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Rezultatele, surprinzătoare / Sursă FOTO: Hepta - caracter ilustrativ
Publicat: 08/05/2020, 15:12
Actualizat: 08/05/2020, 15:49

Un studiu realizat în două spitale din New York a relevat faptul că administrarea de hidroxiclorochină, un medicament antimalaric, nu a ameliorat şi nici nu a înrăutăţit într-o manieră semnificativă starea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi care prezintă forme grave ale bolii.

„Riscul de intubare sau de deces nu a fost semnificativ mai mare sau mai mic în rândul pacienţilor care au primit hidroxiclorochină în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament”, au precizat autorii studiului publicat în New England Journal of Medicine.

În cadrul acestei cercetări finanțate de National Institutes of Health (NIH) au fost analizate datele de la pacienții bolnaci de COVID-19 internaţi în secţiile de urgenţe de la New York-Presbyterian Hospital şi Columbia University Irving Medical Center, relatează AFP.

811 pacienţi au primit două doze de 600 mg de hidroxiclorochină în prima zi, apoi doze de 400 mg din acelaşi medicament în fiecare zi, timp de patru zile.  565 de bolnavi nu au primit acest medicament.

Studiul „nu ar trebui folosit pentru a elimina” potenţialele beneficii sau riscuri ce pot fi aduse de un tratament pe bază de hidroxiclorochină, au precizat autorii săi.

„Totuşi, rezultatele noastre nu susţin folosirea hidroxiclorochinei pentru moment, în afara studiilor clinice aleatorii (n.r.repartizarea pacienţilor se face prin tragere la sorţi) realizate pentru a-i demonstra eficacitatea”, au mai adăugat specialiștii.

Donald Trump a promovat cu regularitate utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru bolnavii de coronavirus.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite de mulţi ani pentru a trata malaria, anumite boli autoimune – precum lupusul – şi poliartrita reumatoidă.

Autorităţile sanitare canadiene şi americane au emis totuşi la sfârşitul lunii aprilie un avertisment împotriva folosirii în afara studiilor clinice supervizate a acestor două medicamente ca modalitate de a preveni infectarea cu noul coronavirus sau pentru tratarea acestuia.

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat în regim de urgenţă săptămâna trecută folosirea antiviralului experimental Remdesivir. Un amplu studiu american a ajuns la concluzia că acest medicament scurtează cu mai multe zile perioada de însănătoşire a pacienţilor diagnosticaţi cu cele mai grave forme de COVID-19.

Hidroxiclorochina se află pe lista tratamentelor propuse de Ministerul Sănătății din România, prin cel mai recent ordin emis pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluția severă.

Medicametul sulfatul de hidroxiclorochină, cunoscut sub denumirea de Plaquenil, administrat în tratarea malariei, a unor boli autoimune, se va produce la Antibiotice Iași, după cum anunța conducerea fabricii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?