CORONAVIRUS. Focar de infecție la SJU Miercurea Ciuc. Încă 6 teste pozitive, iar numărul celor infectați a ajuns la 13

CORONAVIRUS. Focar de infecție la SJU Miercurea Ciuc. Încă 6 teste pozitive, iar numărul celor infectați a ajuns la 13
Externarea pacienților confirmați cu COVID-19 asimptomatici este decisă de medicul curant, în funcție de evoluția fiecărui caz
Publicat: 18/06/2020, 16:18
Actualizat: 18/06/2020, 16:26

În urmă cu două zile, 7 angajați ai Secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc au fost testați pozitiv la SARS-CoV-2, iar situația devine îngrijorătoare după ce încă 6 persoane au fost infectate. Este vorba despre trei cadre medicale și trei pacienți.

Doctorul Balogh Csaba-István – șeful Secţiei de Cardiologie – a precizat, în timpul unei conferințe de presă susținute astăzi, că sunt așteptate rezultatele testelor pentru încă 15 angajați. Însă, duminică și luni, va fi efectuată și o retestare a a personalului şi a pacienţilor.

”Esenţa e că alaltăieri (n.red.- marţi) s-au confirmat şapte cazuri la Secţia Cardiologie, dintre angajaţi. Ieri s-au făcut testări la toţi pacienţii internaţi şi la majoritatea angajaţilor care erau disponibili. Testele de ieri au confirmat că încă şase cazuri sunt pozitive, din care trei pacienţi şi trei angajaţi. Restul angajaţilor care sunt în număr de 15 (…) au fost testaţi azi dimineaţă, iar rezultatele le vom avea după-amiază. Ne-am propus ca duminică şi luni să retestăm toţi angajaţii şi pacienţii de pe secţie, ca să-i putem externa în condiţii de securitate, mai ales pentru dânşii”, a declarat doctorul Balogh Csaba-István, informează agerpres.ro.

Medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan: ”Ancheta epidemiologică s-a complicat…”

În timpul conferinței de presă, medicul epidemiolog al SJU Miercurea Ciuc – Sergiu Sîngeorzan – a transmis că pacienții testați pozitiv la SARS-CoV-2 au fost transferați la spitalul suport din Odorheiu Secuiesc, cele trei cadre medicale, respectiv două asistente şi o infirmieră, se află în momentul de faţă la secţia de Boli Infecţioase.

Apariția celor trei pacienți testați pozitiv complică ancheta epidemiologică, iar prioritatea ar fi descoperirea celui care a fost primul infectat.

”Ancheta epidemiologică s-a complicat puţin, având în verdere că avem acum cele trei cazuri la pacienţi, pentru că trebuie să vedem acum cine a fost cel dintâi. În perioada următoare asta vom urmări, ca să putem să facem afilierea cazurilor”, a menționat doctorul Sergiu Sîngeorzan.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică: ”Niciunde nu suntem protejaţi”

Doctorul Tar Gyongyi – șefa Direcţiei de Sănătate Publică – a atras atenția că focarul apărut la SJU Miercurea-Ciuc trebuie izolat cât mai bine și închis, cu atât mai mult că focarele anterioare din Harghita au putut fi controlate.

Dar este vorba, acum, despre un focar mare, dintr-o instituție sanitară, iar atenția trebuie să fie ”deosebită”, cu atât mai mult cu cât este implicat un spital non-COVID.

”Încercăm să închidem, să izolăm cât mai bine focarul, pentru că acesta este un focar. Toate focarele din Harghita de până acum au fost controlabile, deci mai avem câteva focare comunitare. Un focar atât de mare într-o instituţie sanitară este demn de atenţie deosebită, pentru că şi prin faptul că este un spital non-COVID şi poate de asta a dat falsa impresie ca spitalul non-COVID nu poate fi infectat, este curat, asta era imaginea mentală greşită care s-a format şi poate ne dă impresia falsă că aici suntem protejaţi. Nu, niciunde nu suntem protejaţi şi este o vulnerabilitate şi pentru sistemul sanitar din Harghita, că afectează personal important, într-o specialitate importantă, deci trebuie să avem mare atenţie şi grijă şi să ne reorganizăm”, a mai spus doctorul Tar Gyongyi, potrivit sursei citate.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii