Coșmarurile pandemiei: Roiuri de gândaci agresivi, lăcuste cu colți de vampir sau sufocare în somn / Cercetătorii de la Harvard dezvăluie cum ne-a „infectat” visele COVID-19

Coșmarurile pandemiei: Roiuri de gândaci agresivi, lăcuste cu colți de vampir sau sufocare în somn / Cercetătorii de la Harvard dezvăluie cum ne-a „infectat” visele COVID-19
8 ȘTIRI DE LA 8. Mărturia tulburătoare a unui medic oncolog, infectat cu coronavirus: „Tratamentul depășește orice schemă de chimioterapie. E înfiorător”/ Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 18/07/2020, 12:01

Pandemia COVID-19 a „infectat” subconștientul colectiv cu coșmaruri cumplite, arată un studiu recent publicat de Deirdre Barrett, profesor de psihologie la Universitatea Harvard. Cele mai frecvente vise declanșate de criza COVID-19 sunt imagini cumplite cu roiuri de gândaci care atacă locuințele, cu lăcuste cu colți de vampir sau captivitate fără speranță într-o închisoare solitară. Specialiștii în Neurologie, Psihologie și Psihiatrie din întreaga lume au studiat modul în care pandemia lasă traume adânci în cele mai profunde mecanisme ale psihicului uman.

Studii din China, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii arată că multe persoane raportează o stare crescută de anxietate, dorm mai puțin, au un somn mai perturbat și experimentează vise intense și înspăimântătoare.

Noi imagini traumatice s-au scufundat în inconștientul colectiv, în timp oamenii încearcă să se readapteze la modul în care întreaga  lume s-a schimbat din cauza pandemiei. În cartea sa „Visele Pandemice”, recent publicată, Deirdre Barrett, cercetător la Harvard, documentează coșmarurile ciudate alimentate de criza pandemică .

Barett: Visele pandemice sunt intense și au același pattern la diferiți oameni din mai multe colțuri ale lumii

Barett a declarat săptămâna trecută la Radio Boston că visele intense care, în mod straniu, au același pattern la diferiți oameni din mai multe colțuri ale lumii.

„În cele mai multe cazuri, visele pandemice sunt foarte asemănătoare cu visele declanșate de alte crize, de exemplu după 11 septembrie. Dar oamenii obișnuiți nu au fost cu adevărat traumatizați în sensul formal pe care îl definim în psihologie, în timp ce primii respondenți – pompierii, poliția și cei care au fost la WTC în timpul atacului terorist”, a spus ea, potrivit WGBH News.

Ani la rând, Deidre Barrett a studiat visele, în special visele înjositoare și coșmarurile persoanelor afectate de traume, inclusiv veterani de raboi, foști prizonieri de război și oamenii din prima linie în timpul atacului terorist din 11 septembrie asupra turnurilor World Trade Center. Recent, ea a creat un sondaj online pentru a strânge și a analiză visele persoanelor în timpul pandemiei actuale de COVID-19. Analizând astfel peste 8.000 de vise, expertul de la Harvard a descoperit că multe persoane experimentează vise în care sunt atacate de insecte și măști sau în care sunt victimele unor dezastre naturale. Există persoane care se trezesc brusc deoarece se simt fără aer sau pentru că ard din cauza febrei.

Cel mai comun vis legat de COVID: Atacul agresiv a roiuri de insecte

Unele persoane au vise ceva mai ieșite din comun, cum este cazul unei persoane care a visat că i-au apărut dungi albastre pe abdomen – unul dintre primele semne ale infecției COVID-19 în visul sau. Cei mai mulți se trezesc speriați după ce visează că sunt atacați de diferite insecte, cum ar fi roiuri de orice fel de insecte zburătoare, tone de viermi sau lăcuste care au colți de vampir, armate de gandaci care aleargă spre ei.

Un vis comun al sute de oameni care și-au împărtășit amintirile din vis cu Barrett a fost viziunea de a fi învârtiți de roiuri de insecte. Barrett a spus că metaforic, această imagine are sens.

„Este o metaforă a particulelor de virus care se multiplică rapid și, când ating o masă critică, ucid”, a spus ea.

Stresul la care sunt supuși oamenii poate fi un factor important în declanșarea viselor intense

Patrick McNamara, profesor asociat de Neurologie la Boston University School of Medicine și VA New England HealthCare System, studiază și el modul în care pandemia actuală afectează visele, potrivit unui articol publicat pe reginamaria.ro. Susține că stresul la care sunt supuși oamenii poate fi un factor important în declanșarea viselor intense: „În mod normal, procesăm emoții intense, în special frică și amenințarea, în sau prin vise de somn REM. Putem integra mai bine frică intensă atunci când amintirile asociate cu acea frică sunt simulate sau simbolizate în vise și apoi transferate în depozite de memorie pe termen lung. În cazul unei amenințări neobișnuite, este nevoie de mai mult timp pentru a o integra în memoria pe termen lung. Drept urmare, visele procesează mai greu emoțiile, amintirile asociate fricii respective așteaptă mai mult pentru a fi transferat în memoria pe termen lung și, între timp, continuă să producă vise înfricoșătoare”.

Tags:
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii