Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța

Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța
ALEXANDRU RAITA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 02/09/2020, 14:30

Candidatul USL la Primăria Constanța, Radu Mazăre, probabil cel mai excentric primar român al tuturor timpurilor, a câștigat în 2012 al patrulea mandat de primar cu peste 60% din voturi. A fost cel mai scurt mandat al său, până în mai 2015 când și-a dat demisia afirmând că se simte „hărțuit” de DNA, după ce procurorii anticorupție au deschis mai multe dosare pe numele său. „Scorul” obținut de  Radu Mazăre s-a regăsit în voturile pentru Consiliul Local Municipal, unde USL a strâns 61%,  Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.

Alegerile locale 2012 s-au desfășurat fără suprize la Constanța

Alegerile locale s-au desfășurat fără suprize la Constanța, un oraș care produce aproape 60 de miliarde de lei și situat pe locul 9 în topul celor mai interesante orașe pentru investitori făcut de revista Forbes.  ”Monopolul” administrației Radu Mazăre cu nelipsitul Nicușor Constantinescu a fost de neclintit și după alegerile din 2012. Însă dosarele DNA avansau, iar cel de-al patrulea mandat de primar al lui Mazăre a fost începutul sfârșitului „dictaturii boeme” instaurate de Mazăre la Constanța.

Astfel, Radu Mazăre (PSD/USL) a obţinut 62,78% dintre voturi și al patrulea mandat de primar. Următorii doi clasaţi sunt Christian Gigi Chiru (PDL/Alianţa pentru Constanţa) – 13,51% şi Claudiu-Iorga Palaz (UNPR) – 8,79%.

Aflat în topul structurii de putere pe care o crease la Constanța, edilul constănțean își făcuse un obicei în a crea un spectacol la fiecare apariție publică. Nu s-a dezmințit nici la secția de votare.

Astfel, presa scria la acel moment „candidatul USL  Radu Mazăre, a venit la Secția de votare nr. 21 însoțit de trei tinere îmbrăcate în costume kaki și cu o beretă roșie pe cap, asemenea lui Mazăre, dar și de trei pensionare care purtau pe cap berete de aceeași culoare”.

Radu Mazăre a deținut funcția de primar al Constanței din 2000 până în mai 2015, cand și-a dat demisia

Candidat la al patrulea mandat consecutiv de primar al muncipiului Constanța, Radu Mazăre a intrat singur în secția de votare, i-a salutat pe membrii acesteia care erau numai femei, iar președinta secției l-a pupat pe candidatul USL. După ce a ieșit din cabina de vot, Mazăre a dat mâna toate membrele comisiei de votare și le-a pupat pe fiecare.

La ieșirea din secție, Radu Mazăre a spus că a votat „pentru grijile de zi și pentru grijile de noapte”, grijile de zi fiind cele trei pensionare, iar grijile de noapte tinerele. La acel moment, rezultatul alegerilor nu era o îngrijorare în administrația Mazăre.

La Consiliul Local Municipal, USL a câștigat detașat cu 61%,  Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.

La Consiliul Judeţean, preşedinţia a fost adjudecată de Nicuşor Constantinescu (PSD/USL) – 62,09%. El este urmat de Florin Gheorghe (PDL) – 14,51% şi Marian Vasiliev (PPDD) – 11,12%. Structura CJC a fost dominată  de USL – 63,32%, PDL – 14,45%¸ PPDD – 9,08%. Participarea la vot pe judeţ este 56,87%, iar pe reşedinţa de judeţ – de 51,85%.

În mediul urban din judeţul Constanţa, foştii primari revin la putere în 2012. La Mangalia, fostul primar Zanfir Iorguş (PDL) a obținut cel mai mare scor (31,92%). Tot fostul primar Gheorghe Hânsă (PNL) a detronat-o la rândul său pe primăriţa Mariana Mircea (PSD) la Cernavoda. Medgidia este constantă şi îl votează pe primarul Marian Iordache (PSD/USL), la fel şi Eforie, cu primarul Ovidiu Brăiloiu (PSD/USL).

În cursul celui de-al patrulea mandat, cercetat într-un dosar de corupție, Radu Mazăre a fost arestat preventiv și a demisionat din funcția de primar

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, paraseste joi 4 Februarie 2016, sediul DNA din Bucuresti, la finalul audierii sale in calitate e martor, intr-un dosar privind retrocedari ilegale. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Ulterior arestării din 2015, Radu Mazăre a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar.La sfârșitul anului 2017, având mai multe dosare pe rol, Radu Mazăre a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic.Autoritățile române, prin Interpol, au emis un mandat de căutare a acestuia, iar pe 8 mai 2019, Radu Mazăre a fost reținut de autoritățile malgașe.  12 zile mai târziu, acesta a fost extrădat și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale