Alexandru Rafila acuză DSP-urile că nu fac în mod corect anchetele epidemiologice. El spune că ar trebui să se testeze un număr dublu de persoane

Alexandru Rafila acuză DSP-urile că nu fac în mod corect anchetele epidemiologice. El spune că ar trebui să se testeze un număr dublu de persoane
Profesorul Alexandru Rafila (FOTO: Facebook)
Publicat: 20/11/2020, 20:54
Actualizat: 21/11/2020, 00:23

Profesorul Alexandru Rafila, candidatul PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), susţine că țara noastră ar trebui să efectueze un număr dublu de teste sau măcar să ajungă la capacitatea maximă de testare pe care o are în prezent.

El acuză Direcţiile de Sănătate Publică (dsp) că nu fac anchetele epidemiologice corect, acesta fiind şi motivul pentru care în ţara noastră nu se testează suficient.  Alexandru Rafila spune că ar trebui să se testeze un număr dublu de persoane.

Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer. Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată? Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare. Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică. INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, într-adevăr, solicitarea va fi mai mică. Asta este problema pe care o spuneam. Nu poți să oprești transmiterea fără o rețea de Sănătate Publică. Eu vă spun că ar trebui să facem între 70 si 80 de mii de teste în momentul de față și facem jumate. La noi, a fost o minune. Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, numărul de teste a rămas la același nivel”, a spus candidatul PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, citat de Antena 3.

Alexandru Rafila, anunţ înfiorător după ultima raportare a GCS: “În săptămânile următoare vom înregistra tot mai multe decese!”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că numărul deceselor din cauza noului coronavirus va creşte în săptămânile care urmează.

Pentru a evita un dezastru mai mare faţă de cel din prezent, Alexandru Rafila solicită autorităţilor creşterea capacităţii de testare.

În momentul în care tu dublezi numărul de cazuri, ai 10.000 de cazuri zilnic şi face acelaşi număr de teste ca atunci când aveam 5.000 de cazuri zilnic, este clar că undeva este o problemă şi nu reuşim să identificăm suficient de repede cazurile pozitive şi atunci infecţia continuă să se extindă în comunitate. Cred, având în vedere acest număr mare de cazuri care se înregistrează zilnic, că şi în săptămânile următoare vom înregistra tot mai multe decese”, a declarat Alexandru Rafila.

„Secțiile de ATI din România sunt niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”. Mărturia unui medic român din UK care a fost în linia întâi a luptei cu COVID, în spitalul care a tratat pacienții cu ebola (EXCLUSIV)

Ștefan Sevastru, medic român primar ATI în cadrul Royal London Hospital, cel mai mare centru de traume majore din Marea Britanie, explică într-un interviu pentru GÂNDUL.RO ce înseamnă munca într-o secție de terapie intensivă, dar și cât de nepregătit este sistemul sanitar românesc în fața unei tragedii ca cea de la Piatra Neamț: „Secțiile de terapie intensivă din România nu s-au adaptat condițiilor moderne. Sunt doar niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”, spune medicul Ștefan Sevastru.

Din punctul meu de vedere România nu are chiar un sistem medical. Au fost spitale separate, unele în condiții mai bune, altele în condiții mai proaste. Iar asta este rezultatul politicii statului român care timp de 30 de ani nu a fost în stare să construiască un singur spital la standarde europene. În România spitalele sunt clădiri care ar trebui dezafectate. Marea majoritate au fost cârpite și au fost puse termopane pe unde s-a putut. Au fost improvizate cu camere care nu au specificații tehnice. Iar lucrul acesta se întâmplă și pe ATI”, spune Ștefan Sevastru, medic consultant în anestezie, medicină perioperatorie și traumă, gradul cel mai înalt de pregatire profesională în Marea Britanie.

Cu o experiență de aproape zece ani în sistemul românesc de sănătate, Ștefan Sevastru spune că secțiile ATI din România arată ca niște cămăruțe cu paturi înghesuite. În Marea Britanie, spre exemplu, fiecare pacient are o asistentă care îi este alături 24 din 24. Pentru a fi mutat un pacient ATI este nevoie de două persoane și cam 30 de minute de pregătire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?