GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Gesturile lui Iohannis îmi amintesc de Ceaușescu. Guvernul nu are viziunea necesară pentru a repune economia pe roate / Mă voi vaccina împotriva COVID, dar nu cred că vaccinarea trebuie să fie obligatorie | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Gesturile lui Iohannis îmi amintesc de Ceaușescu. Guvernul nu are viziunea necesară pentru a repune economia pe roate / Mă voi vaccina împotriva COVID, dar nu cred că vaccinarea trebuie să fie obligatorie | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Gesturile lui Iohannis îmi amintesc de Ceaușescu. Guvernul nu are viziunea necesară pentru a repune economia pe roate / Mă voi vaccina împotriva COVID, dar nu cred că vaccinarea trebuie să fie obligatorie | VIDEO
Publicat: 03/12/2020, 14:10
Actualizat: 03/12/2020, 16:06

Călin Popescu Tăriceanu, candidat la alegerile parlamentare din partea PRO România, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis referitor la redeschiderea piețelor îi amintește de momentul în care Nicolae Ceaușescu le promitea oamenilor o sută de lei în plus.

Totodată, fostul premier acuză că gestul lui Iohannis este strict influențat de apropierea alegerilor și de faptul că sondajele de opinie indică o scădere a PNL.

„Haideți să vă spun ceva. Am văzut și eu anunțul, nu știu de ce nu s-au deschis chiar a doua zi după ce președintele a vorbit despre deschiderea piețelor, chiar dacă nu e de resortul lui, atenție! Asta sunt chestii care țin de Guvern, nu de Președinție, dar se vede că Guvernul nu face doi bani și stă de fapt să preia dispozițiile președintelui, ceea ce nu este normal.

S-au închis de pomană și acum s-au redeschis dintr-un motiv evident, vizibil. Sunt duminică alegerile și Iohannis vede derapajul pe care l-a înregistrat PNL, ați văzut sondajele de ieri ale IRSOP și IMAS care confirmă o scădere în opțiunile electoratului pentru PNL și atunci ăsta este motivul. Partea tragică este că acest gest mie îmi aduce aminte de mitingul celebru din fața Comitetului Central din ’89, când a pornit revolta oamenilor împotriva regimului comunist, Ceaușescu la un moment dat, disperat fiind că vede că pierde controlul asupra participanților a promis că dă 100 de lei în plus la alocații. Ce s-a întâmplat atunci? Lumea a început să huiduie. El se aștepta ca lucrul ăsta să fie primit foarte bine și să fie aplaudat. Exact același lucru se întâmplă acum, de asta îmi aduce aminte, ca om care am trăit evenimentele de atunci și nu îmi vine să cred că ne întoarcem practic înapoi la același stil de a conduce o țară, cu zăhărelul să momești oamenii ca să îi faci să voteze cum și-ar dori președintele”, a spus Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Tăriceanu: Situația din sistemul sanitar este inexplicabilă, Guvernul s-a tot împrumutat, nu pot spune că nu sunt bani

Fostul premier a comentat și situația din sistemul sanitar din România, după ce în presă au apărut imagini de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, unde pacienții cu COVID-19 sunt ținuți în condiții inumane.

Tăriceanu spune că situația este revoltătoare, mai ales că Guvernul a împrumutat 125 de miliarde de lei, deci nu poate acuza că nu există fonduri pentru spitale.

„Și eu sunt intrigat, cu atât mai mult cu cât astăzi România se poate plânge de foarte multe lucruri, dar numai că nu are bani nu poate spune. Actualul Guvern s-a împrumutat cu sume fabuloase, cei 125 de miliarde de lei, sunt convins că dacă acolo lucrurile ar fi fost bine conduse, la nivelul Ministerului, la nivelul județului, la nivelul DSP. E o greșeală să aducem totul în subordinea Ministerului. Trebuie să renunțăm la această idee de concentrare a puterii. Fiecare ministru vrea să aibă în subordine cât mai multe entități, pentru că el se crede atunci mai important. Această mentalite e prezentă nu numai în România din păcate. Trebuie să renunțăm. Descentralizarea, apropierea deciziei de cetățean este esențială.

Nimeni nu mai poate să invoce vechea moștenire, că de un an de zile au avut bani, s-au împrumutat, aveau toate posibilitățile să finanțeze aceste instituții publice de sănătate ca să funcționeze corect și să nu vedem astfel de scene. Ministerul Sănătății a primit bani suficienți și la rectificare. E o problemă de proastă gestionare, de oameni care sunt incompetenți. Pe mine m-a frapat cazul inginerului Ianculescu de la Gospodărirea Apelor Mureș, un băiat care, întâmplător, a făcut aceeași specialitate, sunt și eu tot inginer hidrotehnician. Un băiat care a făcut eforturi, a parcurs etape, a dat concursuri, a ajuns director și este înlocuit cu unul care era vânzător, dar era susținut de PNL. Același lucru se întâmplă și în sistemul medical. Trebuie o convenție la nivelul partidelor prin care convenim până la ce nivel sunt acordate funcțiile politice. Iar de acolo în jos, lăsați oameni care sunt profesioniști. Pot să aibă fiecare anumite opțiuni politice, dar asta nu îi împiedică să își facă meseria”, a spus cadidatul PRO România.

Tăriceanu: Vaccinarea obligatorie este o idee periculoasă

Tăriceanu a mai spus că el s-ar vaccina cu viitorul vaccin împotriva COVID-19, dar că nu este de acord cu ideea obligativității vaccinării.

Totodată, el s-a declarat nemulțumit de faptul că viitoarea campanie de vaccinare urmează să fie organizată de către Armată.

„Da, eu m-aș vaccina, probabil și pentru că sunt dintr-o generație care a fost vaccinată. Am făcut vaccin antipoliomielitic, anti TBC și așa mai departe. Societatea a evoluat peste tot, și în România. Dacă acum 50 de ani nu se punea problema opțiunii, astăzi mie mi se pare normal să lăsăm fiecărui cetățean această opțiune. Sigur, trebuie să prezentăm avantajele, dar trebuie să avem curajul, în mod onest, să vorbim și despre riscuri, pentru că poate există la acest vaccin, nu știu, nu vreau să fac eu aprecieri în avans, dar ca la orice vaccin, există, la unele persoane, efecte adverse. Și de aceea, unii nu au voie să se vaccineze, au alergii, sunt diagnosticați de medici și atunci această vaccinare obligatorie e foarte periculoasă. Și ceea ce mie mi se pare periculos în acest sens este modul în care președintele Iohannis și cu Guvernul au decis să organizeze această treabă, punând responsabil de organizare un militar. Mie îmi ridică semne de întrebare foarte serioase în legătură cu dorința de a conduce autoritar această țară”, a spus el.

El a adăugat că actualul Guvern nu are viziunea necesară pentru redresarea economică a României și susține că există o posibilitate ca Executivul să impună carantina totală în România după alegerile din 6 decembrie, informație negată de premierul Ludovic Orban.

„Nu cred că toată lumea are memoria așa scurtă. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în 2009-2010, cu PDL care acuma e înglobat în PNL și cu promisiunile lui Băsescu care nu au fost ținute, din contră. Este ceea ce pregătește actualul Guvern. Dar sigur, nu au curajul să spună așa ceva. Nu au de unde să scoată, cum o să plătească cele 125 de miliarde cu care s-au împrumutat? Am văzut acum câteva zile la o televiziune care nu e nicidecum favorabilă opoziției, spuneau că 55% dintre IMM-uri mai au oxigen pentru două luni de zile. Acesta este un pericol foarte mare. Nu au viziunea necesară pentru a repune economia pe roate. Acesta este și motivul pentru care noi, la PRO România, am elaborat un mini program economic de criză, pentru că nu cred că mai are rost să vorbim de mii de kilometri de autostradă și alte povești așa cum face domnul Orban. Trebuie în primul rând să scoatem România din criză și pentru acest lucru e nevoie de două măsuri: ajutorarea persoanelor fizice care nu au venit minim necesar traiului decent și ajutorarea IMM-urilor, care sunt în proporție de 95% firme românești, care sunt în pragul falimentului și nu au posibilități de supraviețuire. Dacă nu facem asta, economia se prăbușește”, a mai spus Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște