Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie

Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Publicat: 13/12/2020, 12:56

Afirmația fostului vicepreședinte Pfizer „Nu este nevoie de vaccin. Pandemia s-a încheiat în Marea Britanie” – inexactă și posibil înșelătoare

Dr. Michael Yeadon, fost vicepreședinte al companiei Pfizer, a afirmat pe 16 octombrie într-un interviu pentru lockdownsceptics.org că pandemia din Marea Britanie este aproape de final, drept urmare un vaccin pentru combaterea COVID-19 nu mai este necesar. La scurt timp, în contextul în care companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech anunțau succesul studiului la scară largă cu privire la noul vaccin anti-COVID-19, acest interviu a devenit viral pe platformele digitale, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Argumentele lui Michael Yeadon au la bază ideea conform căreia populația vulnerabilă la virus este acum suficient de redusă și populația imună suficient de mare, astfel încât să nu se ajungă la un nou val de infectări la scară națională, în Marea Britanie. Totuși, potrivit Health Feedback, organizație care verifică afirmațiile științifice din mass-media cu ajutorul experților din domeniul sănătății, interviul conține mai multe afirmații inexacte.

În primul rând, datele statistice demonstrează că mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, au cunoscut ocreștere a numărului de cazuri, internări și decese cauzate de COVID-19 începând cu lunile septembrie și octombrie. Mai mult, trendul ascendent se menține și în prezent.

Majoritatea populației încă nu a fost expusă la COVID-19

În al doilea rând, nu există nici o dovadă științifică care să susțină afirmația că mulți oameni au imunitate preexistentă la COVID-19. Potivit studiului din Jama Internal Medicine, seroprevalența (procentul din populație cu anticorpi specifici pentru virus) a rămas sub 20% chiar și în cele mai lovite state. În majoritatea statelor din SUA, seroprevalența este chiar sub 10%. Concluzia este că, în ciuda numărului mare de cazuri raportate în SUA până acum, majoritatea populației încă nu a fost expusă la virus și rămâne susceptibilă la infecție. Există anumite studii științifice potrivit cărora unele persoane care nu au suferit de COVID-19 dețin un anumit tip de celule imune (celule „T”) rezultate din infecții cu patogeni similari ce ar putea recunoaște SARS-CoV-2, dar gradul de eficiență a celulelor T împotriva noului coronavirus este încă insuficient cercetat.

Nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară a fost atinsă în Marea Britanie, de la începutul pandemiei și până acum

Răspunsul imun antiviral al unei persoane este format din mai multe componente, inclusiv anticorpi, care au capacitatea de a recunoaște și neutraliza substanțele străine din organism, precum virusurile. Tocmai din acest motiv, unul dintre obiectivele cheie ale vaccinurilor COVID-19 este stimularea producerii de anticorpi care să prevină răspândirea virusului în organism.

În al treilea rând, nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară (heard immunity) a fost atinsă în Marea Britanie. Imunitatea comunitară se realizează atunci când o anumită proporție din populația unei comunități este imună la un microorganism care cauzează boli (agent patogen) fie ca urmare a infecției naturale, fie ca urmare a vaccinării. Când imunitatea comunității este prezentă, nu există suficiente persoane vulnerabile într-o comunitate care pot fi infectate și pot transmite infecția altora, reducând astfel răspândirea bolii.

De aceea, afirmația că pandemia s-a încheiat în Marea Britanie este una preponderent speculativă, care nu se bazează pe datele statistice și informațiile științifice de ultimă oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani