Scriitoarea Elena Drăgoi: „De obicei scrierile îmi vin din sentimente și stări mai intense”

Scriitoarea Elena Drăgoi: „De obicei scrierile îmi vin din sentimente și stări mai intense”
Publicat: 11/01/2021, 14:00

Elena Drăgoi s-a născut în Dâmbovița la 26 octombrie 1987, iar din 2006 a găsit în Brașov un oraș pe sufletul ei și al lui Emil Laurențiu Drăgoi (scriitor de ficțiune istorică). Este mamă și soție fericită – cel mai important pentru ea, și extrem de recunoscătoare sportului pentru tot ce i-a adus din 2009 încoace, prin intermediul Gym 4 Life.

A avut dintotdeauna o atracție către literatură și scris. Viețile scriitorilor i s-au părut mereu fascinante, și i-a plăcut să citească biografii, să afle cum și-au început scriitorii „meseria” aceasta. „Într-un fel, încercam să-mi găsesc și eu curajul de a publica. Nu îmi dădeam seama în 2017, când a apărut cartea de poezii, „Emoțiile Dianei”, că de fapt curajul nu e esențial în zilele noastre ca să devii scriitor publicat, ci mai degrabă disponibilitatea la muncă. Căci odată ce ai pășit pe acest drum, trebuie să oferi o parte din tine și cărților, ca să fii luat în serios. Asta nu te fragmentează, ci din contră, te întregește, te face să crești ca individ și să îți extinzi orizonturile”, declară Elena Drăgoi.

Gândul.ro: Apreciem că v-ați rupt din timp pentru a putea discuta despre cărți. Ce trebuie să cunoască cititorii despre autoarea Elena Drăgoi? Ce v-a determinat să scrieți, și implicit să publicați cărți, și ce vă inspiră?

Elena Drăgoi: Vă mulțumesc mult pentru oportunitate! Elena Drăgoi, sau Diana, așa cum îmi spun prietenii, inclusiv cei care mi-au citit emoțiile și poveștile, este o fire ce balansează între pragmatism și fantezie. Pe de o parte realitatea din copilărie și adolescență m-a îndemnat spre refugiul scrisului, iar în prezent respectul pe care îl am pentru cărți mă încurajează să continui cu această activitate. De obicei scrierile îmi vin din sentimente și stări mai intense, dar pot scrie și pe baza unui plan stabilit dinainte, inspirându-mă din realitate.

Gândul.ro: Aveți la activ 3 cărți publicate. Ce ne puteți spune despre genul literar pe care îl abordați și cui sunt destinate cărțile?

Elena Drăgoi: Prima carte publicată, „Emoțiile Dianei”, este o carte de poezii în care am strâns cele mai reprezentative poezii scrise de-a lungul timpului. Ca o biografie în versuri, cum îmi place să o numesc, fiind destinată iubitorilor de versuri, și nu numai. Este o lectură agreabilă, încărcată de sensibilitate, și evident de emoții.

„Poveștile Dianei” reprezintă exercițiile mele de literatură și proză scurtă, fiind compusă din două micro-romane: „O săptămână cu Desya” (cu ușoare accente SF) respectiv „Vindecare” (poveste de dragoste desfășurată pe două vieți consecutive, cu accente psihologice). Cartea e adresată cititorilor ce se împacă bine cu scrierile mai libere, ce nu respectă tiparele standard.

„Dragostea din cărți” reprezintă primul meu roman publicat, prezentând povestea de iubire dintre o bibliotecară și un profesor, spusă cu umor și ironie de către personajul feminin. Prin prisma evoluției vieții celor doi, am surprins și mai multe evenimente reprezentative pentru țara noastră de după Revoluție. Per ansamblu, cititorii au spus că este o carte plină de emoție și umor, așa că este adresată oricărui tip de cititor.

Gândul.ro: Ce obiceiuri de scriitor aveți? Cum se împacă lumea literară cu cea reală?

Elena Drăgoi: Scriu printre picături. Cum am mai multe activități zilnice, inclusiv un part-time ca și consultant, timpul efectiv dedicat scrisului e maxim 10% dintr-o zi. Pentru mine familia a fost și va fi mereu cea mai importantă, astfel că petrec mult timp cu Drăgoii mei, iar când, inevitabil, am perioade mai încărcate profesional, nu mă simt deloc în apele mele. Timpul petrecut în familie e sursa mea de oxigen. Scrisul reprezintă relaxare atunci când încep un nou manuscris, apoi ușor, ușor se transformă într-o muncă ce necesită atenție și analiză, documentare și corectură.

Gândul.ro: „Dragostea din cărți” este cea mai recentă apariție. Ce ne puteți spune despre acțiunea cărții? Ce subiect dezvoltă?

Elena Drăgoi: Mi-am dorit să scriu o carte de dragoste amuzantă și optimistă, neaoșă și cu ceva ironie. Astfel că mi-am construit cele două personaje principale ca fiind o bibliotecară gurmandă și guralivă și un profesor ceva mai conservator. Le-am urmărit viața de familie în România de după Revoluție, făcând referire și la schimbările prin care a trecut țara noastră.

Gândul.ro: Lansarea cărții, în condițiile actuale, s-a desfășurat online. Cum a fost această experiență?

Elena Drăgoi: A fost o necesitate lansarea online, și s-a dovedit a fi o experiență faină. Mai ușor de gestionat ca una fizică, dar nu cu același impact, din păcate. Se câștigă timp, căci poate fi organizată mai ușor în comparație cu o lansare fizică care trebuie planificată cu mai multe luni înainte, dar financiar este mai puțin productivă. Din fericire am putut organiza două întâlniri cu cititorii: prima în Târgoviște, la Curtea Domnească, iar a doua la Biserica Fortificată Hărman, unde m-am bucurat de întâlnirea cu oamenii ce mă citesc sau care doar atunci mi-au descoperit cărțile.

Gândul.ro: Ce au de învățat, de ținut seama cititorii când parcurg cartea „Dragostea din cărți”? Ce ați dorit să transmiteți?

Elena Drăgoi: M-am concentrat pe dragostea necondiționată, spontană, pe puterea de a depăși obstacolele și greutățile cotidiene cât timp ai pe cineva alături. Pe acel cineva special. O altă idee a fost importanța oamenilor în viața noastră, și nu a lucrurilor materiale. Dragostea din cărți se referă și la sprijinul pe care îl găsim în lumea minunată a cărților, la modalitatea de a evada din realitate prin lectură, de a (re)găsi bucuria și tihna, sau aventura și suspansul, printre paginile scrise.

Gândul.ro: Cât de importantă este relația cu cititorii? Ce v-a lipsit/vă lipsește anul acesta?

Elena Drăgoi: Sincer, anul acesta aveam în plan mai multe evenimente, inclusiv participarea la târgurile de carte, câteva prezentări în cadrul liceelor din Brașov, un tur al cetăților din județ împreună cu soțul meu, însă toate acestea s-au amânat pentru niște timpuri mai prielnice. Interacțiunea directă cu cititorii nu poate fi înlocuită de nimic, avem nevoie să fim față în față și să comunicăm, să transmitem și să primim emoția împreună cu alți oameni pasionați de cărți. Important e să privim spre viitor cu încredere, dar și să ne adaptăm noilor timpuri.

Gândul.ro: Ce alte proiecte literare mai aveți? V-a împiedicat cumva pandemia să le duceți la îndeplinire pe cele planificate pentru anul acesta?

Elena Drăgoi: Pe partea de scris am avut un pic mai mult timp la dispoziție, astfel că am reușit să finalizez și să public în 2020 „Dragostea din cărți”. În paralel lucrez și la alte două cărți, din genul mister/ dragoste, și cu puțin noroc la începutul lui 2021 voi publica și prima carte pentru copii, ce se va numi „Lumea lui Eric”. Aceasta va fi adresată prichindeilor (0-7 ani) și va conține poezii și povestioare. Ideea de a scrie o carte pentru copii s-a născut odată cu băiatul nostru și mi-a lăsat în urmă agende întregi cu toate întâmplările și magia pe care o poate aduce un bebeluș. În „Lumea lui Eric” probabil am cuprins doar 1% din pânza de gingășie pe care o țese un copil în jurul său. Dar ceva tot va rămâne în urmă, despre copilăria lui.

Gândul.ro: Ce alte pasiuni mai aveți?

Elena Drăgoi: Filmele și muzica, fără de care nu aș putea trăi, fiind și cele mai la îndemână pasiuni. Drumețiile și călătoriile, când ne vor permite timpurile din nou.

Gândul.ro: Un gând de final pentru cititorii noștri? Vă mulțumim pentru prezență.

Elena Drăgoi: Vă mulțumim că ne citiți, că acordați atenție și scriitorilor la început de drum. Continuați să credeți în noi, căci și noi credem în munca și cărțile noastre.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro