Tranzacție: Consiliul Concurenței va analiza schimbarea acționariatului PayPoint din România

Tranzacție: Consiliul Concurenței va analiza schimbarea acționariatului PayPoint din România
Numărul terminalelor PayPoint din România a trecut de 19.000 / Sursa foto: https://ro-ro.paypoint.com/
Publicat: 18/01/2021, 19:32
Actualizat: 18/01/2021, 20:28

Consiliul Concurenței analizează tranzacția de peste 47 de milioane de lire sterline prin care fondul de investiții polonez Innova/6 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia de la compania britanică PayPoint operațiunile PayPoint Services SRL și, indirect, Payzone SA.

Procesatorul de plăți PayPoint (Marea Britanie) a decis să iasă de pe piața din România, pe care a intrat în 2007, pentru a se concentra pe afacerile din Regatul Unit, astfel că își vinde subsidiarele PayPoint Services SRL și Payzone SA. Acestea sunt active în principal în prestare serviciilor legate de plata facturilor și transferul de bani și în distribuția de produse preplătite de telefonie mobilă, internet și televiziune pentru consumatorii din România.

Acordul privind vânzarea celor două operațiuni către grupul Innova/6 SCA SICAV – RAIF a fost parafat în octombrie anul trecut. Conform comunicatului companiei-mamă PayPoint, polonezii de la Innova și-a anunțat intenția de a plăti aproximativ 47 milioane lire sterline (aproximativ 53 de milioane de euro) pentru subsidiarele deținute în România.

„Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a transmis Consiliul Concurenței, luni, printr-un comunicat de presă.

Termenul anunțat de cumpărător pentru finalizarea tranzacției este 31 martie 2021.

Peste 100 de milioane de tranzacții pe an

Britanicii de la PayPoint, grup înființat în 1996, au intrat pe piața româneasc în 2007, când au preluat distribuitorul local de produse şi servicii pre-plătite pentru telefonie mobilă Pay Store SRL, redenumit ulterior PayPoint Services SRL și care a lansat serviciul de încasare de sume în numerar în cursul anului 2008, potrivit datelor Consiliului Concurenței.

Conform comunicatului Innova Capital, în anul fiscal încheiat pe 31 martie 2020, PayPoint România a obținut venituri brute de 69,7 milioane de lire și un profit, înainte de taxe, de 6,8 milioane de lire sterline. Activele din România au fost evaluate la 48,5 milioane lire, la finalul exercițiului financiar din martie 2020.

Numărul terminalelor PayPoint în România la acea dată era de peste 19.000, iar numărul partenerilor din domeniul telecomunicaţiilor, al utilităţilor, al serviciilor financiare şi nu numai, mare parte pentru servicii de colectare plăţi, trecuse de 170.

Potrivit Innova, PayPoint România a avut peste 100 de milioane de tranzacții de plată a facturilor pentru 85% dintre furnizorii de utilități  și telecomunicațiilor din România. La finalul anului financiar anterior, 2018-2019. PayPoint România a înregistrat pe plan local un volum total de 112,2 milioane tranzacţii, în creştere cu 16,4% comparativ cu anul precedent.

Evoluția avea la bază atât integrarea Payzone, cât și creşteri semnificative pe toate segmentele din portofoliu, de la plăți facturi (99,1 milioane tranzacții, în creştere cu 16,2%) sau încărcare electronică (11,9 milioane tranzacții, în creştere cu 14,4%), până la alte servicii din mediul de retail, în creştere cu 71,4%.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, la finalul anului 2019, cifra de afaceri netă a PayPoint Services de peste 357 de milioane de lei, iar profitul înregistrat a fost de 35,2 milioane de lei. Cifra de afaceri netă crescuse de la 268,9 milioane de lei, cea raportată la finalul lui 2018. Payzone SA, preluată de PayPoint Services în 2017, cu avizul condiționat al Consiliului Concurenței, a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 84,8 milioane de lei, înregistrând un profit de 3,3 milioane de lei.

Grupul Innova nu este nou pe piața din România

Innova/6 SCA SICAV – RAIF este parte a Grupului Innova, care deține mai multe fonduri de investiții. Grupul Innova investește în țările din Europa Centrală și de Est și din regiunea Balcanică în domenii precum Tehnologie – Media – Telecomunicații (TMT), ambalaje, alimentar și băuturi și servicii pentru companii din sectorul comerțului.

Primele investiții în România ale Innova Capital au fost în anul 1998, iar cele mai recente achiziții din România ale grupului polonez au fost de pe piața de optică medicală. Astfel, Innova Capital a preluat în 2019, cu avizul Consiliului Concurenței, lanțul de magazine Optiplaza, după ce achiziționase firma Optical Network, ce deținea rețeaua de magazine Optiblu. În prezent mai are în portofoliu acțiuni la Energobit.

Grupul polonez a mai avut în portofoliu un procesator de plăți din România, Provus Grup, vândut în 2016, și a mai investit în acțiuni la Orange România, La Fântâna și firma de publicitate Churchill, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ