EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești în el

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești  în el
Publicat: 27/04/2021, 10:49
Actualizat: 28/04/2021, 13:55

Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că a venit momentul ca statul român să iasă din sintagma proiectelor livrate la cheie, iar odată lansat un produs să mai și investească în el.

România are o grămadă de exemple de produse care au fost eșecuri, depășite tehnologic și cu care este foarte greu de lucrat astăzi. Blockchain-ul ar putea să facă ordine în piață și să aducă acel plus de credibilitate și transparență de care este nevoie în sectorul public, afirmă Alexandru Dianu, la conferința Gandul.ro. Iar primul pas ar fi digitalizarea instituțiilor statului.

“În momentul de față, cred că statul român trebuie să iasă din această sintagmă a proiectelor la cheie livrate, este o chestie care încă a rămas în ADN-ul lui, adică se așteaptă să livreze un produs, după care să nu mai investească în el niciodată. De aceea avem atâtea produse care au fost eșecuri, produse care acum arată ca în urmă cu 10 ani, sunt depășite tehnologic și este foarte greu de lucrat pe ele. Cred că acolo este nevoie de un expert care să organizeze corect dezvoltarea unui astfel de produs”, a precizat Dianu.

Când ne referim la blockchain, vorbim de fapt despre încredere și corectitudine, iar adevărul este că, în prezent, există o reală problemă referitor la  comunicarea între instituții, ca să nu mai vorbim de transparență. Toate acestea ar putea să fie rezolvate prin implementarea corectă a tehnologiei blockchain, susține Dianu.

Atunci când ceva este scris într-un bloc dintr-un lanț de blockhchain, acea informație nu mai poate fi modificată, iar oricine are acces la ea poate să fie sigur că datele nu sunt alterate, că ceea ce este acolo este adevărat. Tradus în practica administrativă, registrele ar putea să fie înlocuite treptat cu un sistem de genul acesta, astfel încât să existe certitudinea pentru toată lumea că datele respective sunt sigure.

“Când facem o operațiune cu cineva intuitiv, ne îndoim de persoana care realizează acest lucru. Avem nevoie pentru a realiza aceste operațiuni cât mai în siguranță de niște intermediari, care pot fi instituțiile publice, băncile, bloggerii. Problema rezolvată de blockchain ar fi exact cu acești intermediari, le-ar ușura munca făcând toate datele transparente“, a spus Dianu.

El a dat și câteva exemple concrete în care blockchain-ul poate fi folosit cu succes – tranzacțiile imobiliare s-ar putea realiza mult mai repede apelând la blockchain, dar ar fi util și în activitatea ANAF sau a altor instituții publice care ar putea să verifice între ele direct și să fie sigure că datele respective sunt valide.

Digitalizarea instituțiilor este primul pas, iar adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile – Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies.

Pe scurt, blockchain-ul este un lanț format din blocuri de informație care funcționează ca un fel de registru distribuit și descentralizat. Cuvântul cheie este descentralizarea, pentru că principalul beneficiu al unui sistem descentralizat este faptul că decizia nu se ia într-un singur punct, astfel încât sistemul este arhitecturat și construit pentru a fi în practică imposibil de corupt.

Statul român și blockchain-ul

Alexandru Dianu susține că aceste implementări ar trebui să fie tratate fiecare dintre ele ca un produs software, mai ales că există produse de succes în industria de profil de la noi. Cât despre ziua în care blockchain-ul va putea fi utilizat pe scară largă în România, este mai mult decît clar că va mai trece ceva timp, iar digitalizarea instituțiilor statului ar putea constitui un prim pas în acest sens.

“Cred că este un pas un pic mai în viitor, n-aș putea spune că ar putea fi implementat foarte rapid, cred că un prim pas ar fi digitalizarea instituțiilor, acestea să înceapă să lucreze digital, pentru că în momentul de față încă mai este nevoie de hârtii. Există o birocrație destul de mare la noi în țară, avem nevoie de adeverințe și de hârtii în multe dintre operațiunile pe care le desfășurăm. După digitalizarea instituțiilor, adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile”, a mai afirmat Dianu.

Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol