Prima pagină » Actualitate » Cum a arătat Bucureștiul în ziua în care soarta României s-a schimbat pentru 45 de ani. Ceaușescu și lideri comuniști eliberați din penitenciare i-au întâmpinat pe ruși. ”Cei fără avere sau naivi sperau într-o minune. Ea nu a venit” – GALERIE FOTO

Cum a arătat Bucureștiul în ziua în care soarta României s-a schimbat pentru 45 de ani. Ceaușescu și lideri comuniști eliberați din penitenciare i-au întâmpinat pe ruși. ”Cei fără avere sau naivi sperau într-o minune. Ea nu a venit” – GALERIE FOTO

Fotografie reprezentând un aspect de la intrarea Armatei Roşii în Bucureşti Sursa - Fototeca online a comunismului românesc, cota 55/1944

După ce, pe data de 23 august, regele Mihai I a luat decizia de a-l demite și aresta pe mareșalul Ion Antonescu, conducătorul statului, România a întors armele împotriva armatei naziste și a demarat tratative cu Aliații, declarând război Germaniei și Ungariei.

Acordul de Armistițiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit și URSS, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost ulterior semnat la Moscova, pe 12 septembrie 1944, acord în care au fost stabilite modalitățile politice de guvernare, precum și plata de despăgubiri materiale către URSS în valoare de 300 milioane de dolari, defalcate pe 6 ani, sub formă de bunuri.

Înainte de semnarea acestui acord, însă, 30 august 1944 rămâne în istorie ca ziua în care așa-numita ”armată eliberatoare sovietică” a intrat în București, prin nord-est, tancurile rușilor făcându-și apariția la barierele Pantelimon și Colentina.

Rușii, întâmpinați ca ”eliberatori” de comuniștii autohtoni

Alături de armata germană, armata română ajunsese până la Stalingrad. Ulterior a început dezastrul și o retragere care a culminat cu actul de la 23 august, comuniștii făcând în așa fel încât să apară în postura de ”eroi ai neamului”.

Sprijiniți de Moscova, comuniștii din România i-au întâmpinat, entuziaști, pe ruși, și ”cei mai mulţi veneau direct din puşcării şi lagăr, de la Târgu Jiu şi Caransebes, eliberaţi după decretul de amnistie dat de rege la 23 august 1944. Fuseseră judecaţi şi închişi pentru conspiraţie împotriva statului român, pe care doreau să îl transforme într-unul de tip sovietic”, notează Stelian Tănase pe blogul său.

Aveau ocazia acum să îşi aplice ideile inspirate de Lenin şi Stalin, dirijaţi şi plătiţi de Komintern. Printre cei veniţi să întâmpine soldaţii și ofiţerii Armatei Roșii la Colentina şi Pantelimon îi găsim pe Gheorghiu Dej, Gh. Apostol, Chivu Stoica, Nicolae Ceauşescu, Teohari Georgescu, Iosif Chişinevschi, Emil Bodnăraş, I. Gh. Maurer, Alexandru Moghioroş, Gh.Agiu, Constantin Părvulescu…

Ana Pauker lipsea, se găsea încă la Moscova – va ajunge în Bucureşti la 16 septembrie, aterizând la aeroportul Băneasa. Și Lucreţiu Pătrăşcanu lipsea, se gasea într-un avion pe ruta Constanţa-Odesa-Moscova. Mergea să semneze armistiţiul cu Aliaţii. De fapt cu Kremlinul”, scrie Stelian Tănase.

Bucureștenii, de la spaima de ocupația rusească la sloganuri, fanfare și discursuri

Bucureștenii se temeau de actele de vandalism ale Armatei Roșii, de tâlhării și de violuri, dar au fost mobilizați și au întâmpinat cu frenezie mai mult sau mai puțin mimată tancurile sovietice.

Flori, sloganuri, pancarte, discursuri, cântece mobilizatoare interpretate de fanfară. Istoria României avea să se schimbe dramatic în următorii aproape 50 de ani, dar ziua de 30 august 1944 a însemnat un ”recital de forță” al rușilor și al comuniștilor, pentru care abia atunci se deschideau noi perspective politice.

Mulți dintre bucureștenii de rând știau, totuși, că dincolo de scandări și de flori aruncate peste tancurile rușilor, situația era departe de a fi liniștitoare.

Circulau toate fantasmele. Motive de teamă, nenumărate. Bucureşteanul se temea de jafuri, violuri şi ucideri. De kolhozuri, confiscarea proprietăţilor (case, magazine etc.). De Siberia, de poliţia secretă şi mai ales de Stalin, despotul de la Kremlin. Se ştia despre represiunea şi teroarea din anii ’30, de metodele dure cu care câştigase războiul. Aceleaşi metode urmau să fie aplicate şi într-o ţară ocupată cum era România. Puţini îşi făceau iluzii că va fi bine”, mai notează scriitorul, istoricul și politologul Stelian Tănase, cel care a scris cartea ”Anatomia Mistificării – 1944-1989”.

”Prudenţii, cei lucizi, realiştii, îşi făceau bagajele după ce îşi trimiteau banii în occident, şi plecau şi ei. Cei fără avere sau naivi sperau într-o minune. Ea nu a venit. A fost cea mai lungă ocupaţie, 14 ani, plus alții 30 de ocupație bolşevică românească”, mai scrie Stelian Tănase.

Ocupația sovietică din 1944 nu a fost o premieră

Istoricul reamintește că ziua de 30 august 1944 nu reprezenta o premieră, și asta pentru că, timp de aproape 200 de ani, ruși își făcuseră un ”obicei” de a ”poposi” la București. Au ajuns în oraș în 1769, în 1806/1812 și în 1828. Dar periplul acestora nu s-a încheiat, Bucureștiul fiind ”vizitat” și în 1848/1849 – pentru a înăbuși Revoluția -, în 1854 sau 1877, atunci când ”le-a plăcut atât de mult, încât au uitat să mai plece”. Au mai ajuns la București în 1916, tot ca ”aliați”, iar în ziua de 30 august 1944 au venit din nou pentru a scrie, prin comuniștii români, o filă dramatică din istoria României.

Ocupaţia din 1944 nu era o premieră. De aproape 200 de ani, ruşii poposeau la Bucureşti în timpul campaniilor lansate de Sankt Petersburg spre Constantinopol. Acum, direcţia era Berlin. Prima dată, ruşii au văzut turlele bisericilor de pe Dâmboviţa în 1769, sub comanda generalului Suvorov. Au intrat tot prin Colentina şi Pantelimon, barierele de Nord-Est şi Est ale oraşului.

De atunci, cam la o generaţie, au poftit mereu să-şi campeze armatele prin mahalale, maidane, în hanurile, casele boiereşti şi negustoreşti bucureștene. În 1806/1812, Kutuzov (Mihail Kutuzov, feldmareșal țarist – n.r.) a stat la Hanul lui Manuc. S-a retras abia cînd Napoleon a invadat Rusia cu La Grande Armee. Planurile ţarului Alexandru l erau să stabilească graniţa Imperiului pe Dunăre, aşa cum dorise şi ţarina Ecaterina cea Mare cu Suvorov, iar Valahia să devină gubernie de la margine de Imperiu. Ruşii au revenit în 1828, 16 ani mai tîrziu”, reamintește Stelian Tănase.

Cum s-a scris o ”istorie amară” sub focuri de artificii

Ziua de 30 august 1944 marca și o săptămână de când mareșalul Ion Antonescu și miniștrii săi fusese arestați. Din nou, comuniștii au luat ”caimacul” cum se spune, Ion Antonescu fiind preluat din Palatul Regal și transportat în Vatra Luminoasă, acolo unde stătea (în chirie) liderul comunist Emil Bodnăraș. Ulterior, rușii au făcut ceea ce știau cel mai bine. Ion Antonescu și colaboratorii săi au fost duși la Moscova, pentru interogatorii, în timp ce la Bucureşti era instalat noul Guvern condus de generalul Constantin Sănătescu.

”Lucreţiu Pătrășcanu, cu Barbu Știrbey, Constantin Vișoianu etc. au semnat la Moscova armistiţiul, la 12 septembrie, după ce delegaţia română a văzut un spectacol cu focuri de artificii. Întrebând ce se sărbătoreşte, li s-a spus «eliberarea Bucureştiului de către glorioasa armată sovietică!» Delegaţii români lăsaseră oraşul curăţat de trupele germane. Li s-a servit o lecţie amară despre felul cum se scrie istoria”, arată Stelian Tănase.

Citește și

Mediafax
Agenția de rating Fitch, despre măsurile luate de Guvernul Bolojan: Vor crește și inflația
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Doi tineri au fost loviţi cu maşina după o şicanare în trafic. Unul dintre ei a murit, iar altul este în stare gravă
Mediafax
HOROSCOP 16 iulie. Se anunță recompense pentru Capricorni. La ce trebuie să fie atenți Racii
Click
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Scandal sexual la nivel înalt la Moscova. Maria a zburat cu un avion militar pentru o escapadă de weekend cu „omul ei de la Kremlin”
Digi24
Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?”
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Lua maşini de la ridesharing şi le ducea la dezmembrări. Un escroc a păcălit zeci de şoferi
StirileKanalD
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
KanalD
Tinerii primesc ajutor pentru plata chiriei! Ce sumă primesc beneficiarii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV. Service-urile auto se pregătesc de schimbări radicale! Ce îi așteaptă pe șoferi după noile taxe impuse de Guvern
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Decizie UE pentru mașinile Diesel. Măsura care intră în vigoare în toate statele membre. Se aplică până în 2035
Evz.ro
Vești tot mai proaste din piața imobiliară. Scumpiri în cascadă
A1
Reacția lui Nicușor Dan după ce Albert NBN a înjurat România pe scena de la Beach, Please!: „Nu cred că ar trebui pedepsit”
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Coșmarul trăit în tăcere de Adriana Ochișanu: "Îmi era rușine de părinți, de ce va zice lumea?". Detalii TULBURĂTOARE despre comportamentul fostului ei soț, Corneliu Botgros
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Pedeapsa incredibilă pe care au primit-o membrii unui cartel din Mexic