PoW: Tot ce trebuie să știi despre algoritmul Proof of Work 

PoW: Tot ce trebuie să știi despre algoritmul Proof of Work 
Publicat: 25/10/2022, 20:19
Actualizat: 04/11/2022, 18:39

Aspectul tehnic al lumii crypto pare să ne urmărească peste tot: în știri, articole, pe canelele influencerilor și orice altceva care are legătură cu Crypto. Dacă dorim să aflăm mai multe despre industria Blockchain, trebuie să ne axăm pe a înțelege modul în care funcționează mecanismele de consens care stau la baza siguranței rețelei și care în urma procesului de minare sau validare adaugă noi blocuri în rețea și emit noi criptomonede.

Motivul pentru care mecanismele de consens sunt în atenția publicului este pentru că în baza acestora sunt definiți și timpii în care se procesează tranzacțiile cât și costul aferent procesului.  

De ce este important să înțelegem mecanismele de consens din crypto? 

Sistemele construite centralizat unde baza de date există pe o singură sursă au fost mereu simplu de manageriat ca siguranță și tehnică, deoarece informația există într-un singur spațiu cibernetic și poate sau nu să fie partajată cu persoane – de exemplu un cloud pe care îl împărțim cu colegii de la servicu. Spre deosebire de acestea, sistemele descentralizate din crypto sunt rețele distribuite pe mai multe surse din spațiu, și astfel este necesar să triem informația și să creștem siguranța datelor pe care le partajăm între participanții din lanț. Aceste mecanisme de consens lucrează așadar cu procesarea informației din diferite blocuri, în același timp.

Ce este mai exact Proof of Work? 

Proof of Work este cel mai cunoscut mecanism de consens existent pe piață datorită rețelei și criptomonedei reprezentative: Bitcoin. Este un mecanism care a existat cu ceva vreme înainte de crypto. Mai exact din 1993, când Cynthia Dwork (informaticiană la Hardvard) încerca să-și dea seama cum să descurajeze atacurile, spam-ul sau alte abuzuri care pot avea loc într-un sistem. Pe Blockchain, PoW sau dovada de lucru este modalitatea prin care minerii rezolvă probleme de calcul ca să emită monede și să adauge blocuri în lanț. Pentru acest lucru este nevoie de echipamente hardware costisitoare, cât și consum ridicat de energie electrică, tocmai pentru a descuraja orice parte terță cu intenții obscure să facă parte din sistem. 

Cum funcționează PoW?  

Minerii concurează între ei, și în funcție de puterea de calcul sau efortul cibernetic produs, tranzacțiile cu Bitcoin sau alte monede de pe Blockchain-uri cu mecanism similar trec printr-un control de securitate, iar PoW creează un hash pentru blocul de date. Aceste calcule diferă în funcție de cât trafic există pe minerit, deoarece dificultatea lor trebuie să fie mare, dar nu imposibilă. De exemplu, cu cât mai mulți mineri sunt, sau cu cât crește puterea de calcul, cu atât mai grele vor fi și ecuațiile matematice care trebuiesc rezolvate, fiind totuși posibil de verificat – lucru cunoscut și sub numele de funcție de cost CPU. Pentru munca depusă, minerii sunt răsplătiți cu procente din monedele adăugate la rețea prin structurile de stimulare prezente în mecanismul PoW.  

Beneficiile și dezavatajele Proof of Work 

Proof of Work aduce siguranță rețelei din care face parte deoarece cere mult efort pentru minarea de monede și validarea tranzacțiilor. După procesul explicat mai sus, validarea tranzacțiilor se verifică încă o dată matematic. Blockchainul este o rețea imuabilă, ceea ce înseamnă că odată înscrisă pe bloc o informație, rămâne acolo fără să mai existe posibilitatea de a o modifica sau șterge. Astfel, un hash produce o adresă pentru blocul minat, care include cifra completă de tranzacții care au avut loc și câte monede au fost transferate în timpul acelor tranzacții. Chiar dacă am încerca să facem o schimbare într-o tranzacție oricât de mică, nu va putea fi acceptată pe motiv de fraudă, iar întregul hash din care ar face parte va fi respins. În timp ce securitatea rețelei este bine pusă la punct, timpul în care se procesează este destul de lung iar procesarea scumpă. De asemenea, cantitatea de energie o face să fie un mecanism foarte poluant, acuzat de mulți ca fiind ineficient din această cauză. Pe lângă poluare există și riscuri geopolitice și financiare, deoarece dacă țara unde există cei mai mulți mineri suferă o schimbare care s-o arunce în crize de resurse, prețul BTC poate avea de suferit, și odată cu el, întreaga piață crypto.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?