Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare. Cum vor crește prețurile în anumite zone din București și cine va avea gratuitate

Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare. Cum vor crește prețurile în anumite zone din București și cine va avea gratuitate
Publicat: 20/12/2022, 10:31
Actualizat: 20/12/2022, 11:38

Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare, ceea ce înseamnă că în zona centrală, cea mai aglomerată din București, prețul parcării se va înjumătăți. Pe de altă parte, măsura va duce la majorarea taxei pentru alte locații din oraș. 

Pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București din 22 decembrie se află o propunere de schimbare a modului în care este taxată parcarea la nivelul Capitalei. Proiectul îi aparține viceprimarului Capitalei, Stelian Bujduveanu, care este și unul dintre susținătorii proiectului aproape unic în Europa.

Dacă va fi aprobat proiectul, ora de parcare în București va fi de 5 lei, atât pentru parcările din centrul orașului, cât și pentru cele de la periferie. Măsura este total diferită față de ceea ce se întâmplă acum în marile orașe europene, care au impus tarife foarte mari în centru, pentru a-i descuraja pe oameni să circule cu mașina și pentru a decongestiona traficul.

În toate capitalele europene se urmărește decongestionarea traficului și reducerea emisiilor generate de mașini în trafic prin metode precum:

  • Împărțirea în zone de parcare în funcție de diverse criterii: acces rutier, posibilitatea de congestionare trafic, fluxul de oameni care dorește să acceseze zona, timpul minim mediu necesar de staționare, numărul de locuri de parcare disponibil etc;
  • Alocarea de tarife diferențiate în funcție de zone;
  • Alocarea de restricții suplimentare precum timp de parcare limitat sau suprataxare după un anumit timp, conform Capital.ro.

În prezent, tarifele pentru parcare sunt diferențiate. În Zona 0 tariful este de 10 lei/oră, în timp ce în Zona 1, acolo costul este de 5 lei/oră. Pe de altă parte, în Zona 2, parcarea costă acum 2,5 lei/oră, ceea ce înseamnă o dublare a tarifului, dacă propunerea analizată de Consiliul General va fi aprobată.

Mașinile hibrid vor parca gratuit

Norocoși sunt cei care au mașini hibrid pentru că ei vor putea să parcheze gratuit pe locurile administrate de Compania Municipală de Parking. Măsura este deja în vigoare.

În unele dintre marile orașe din Europa doar mașinile full-electrice sunt scutite de la plata parcării. În București, cel mai probabil regula se va aplică și mașinilor pe motor termic care au și o componentă electrică, dar care, în realitate, pot fi un factor de poluare la fel de important că orice alt motor de cilindree mai mică, dar doar pe benzină, notează sursa citată.

În prezent, în București sunt peste 65.000 de mașini hibrid și electrice.

Cum este plătită parcarea în marile orașe ale Europei

În marile orașe din Europa, tarifele de parcare sunt diferențiate. În capitala Germaniei, de exemplu, prețurile pentru ora de parcare oscilează între 1 Euro pentru zonele limitrofe până la 4 Euro pe ora pentru zonele din centrul orașului.

În Paris, prețurile parcării pot oscila de la 4 euro / ora în zona 0 până la 2.40 Euro în zonele de la marginea capitalei franceze. Autoritățile franceze au luat și măsură limitării la doar 30 km/h ca fiind viteză maximă de deplasare pe străzile orașului.

Pe de altă parte, în Londra chiar și mașinile electrice și cele pe hidrogen sunt taxate pentru locurile de parcare. 1.20 lire este tariful minim plătit în capitala Angliei pentru 15 minute de parcare pentru mașinile electrice și pe hidrogen. Mașinile cu motoare termice plătesc 6,60 lire pe ora în zonele ultra centrale.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×