Prima pagină » Gândul Green » RETROSPECTIVĂ | Punctele climatice-cheie ale anului 2023

RETROSPECTIVĂ | Punctele climatice-cheie ale anului 2023

RETROSPECTIVĂ | Punctele climatice-cheie ale anului 2023

Anul 2023 nu a fost un an prea ușor pentru planetă. Va deveni cel mai călduros înregistrat vreodată, spune Serviciul European pentru schimbările climatice, Copernicus. Datele Copernicus se duc înapoi până-n anul 1940, însă – combinate cu estimările IPCC – vom declara anul 2023 drept cel mai cald din ultimii 125.000 ani. 

Între timp, marile puteri nu grăbesc procesul de eliminare a combustibililor fosili, limitarea încălzirii globale la 1,5°C devine tot mai urgentă, în condițiile în care am depășit deja  1,2°C, iar vremea continuă să se încălzească. Nu sunt vești îmbucurătoare, dar nici surprinzătoare pentru cercetători, iar o recapitulare a informațiilor științifice credem că e utilă pentru explicarea lumii în care trăim.

Pe de altă parte, sunt și câteva vești bune din barca tranziției energetice – numărul prosumatorilor a crescut, capacitatea eoliană e în plină expansiune, iar emisiile UE din sectorul energiei au fost cele mai scăzute din istorie.

Anul 2022 a fost al doilea an ca severitate din Uniunea Europeană în ceea ce privește distrugererile cauzate de incendiile de vegetație, cu peste 800.000 de hectare afectate de incendii.

Majoritatea incendiilor din Europa pot fi legate de activitatea umană

Spania, România și Portugalia au fost afectate în cea mai mare măsură (aproximativ 75%) de pierderea ariilor protejate. Arderea ariilor de conservare a naturii este o pierdere în sine, iar multe habitate ale diferitelor specii sunt pe cale de dispariție. 

Majoritatea incendiilor din Europa pot fi legate de activitatea umană (inclusiv neglijență sau incendiere intenționată), într-un context în care deja schimbările climatice creează un mediu favorabil pentru incendii, notează Infoclima.

Anul acesta, pe fondul valurilor caniculare extreme si a secetelor, datele Copernicus EMS privind incendiile de vegetație, au venit cu o perspectivă sumbră a situației grave în zona Peninsulei Iberice, Regiunea Puglia din Italia, Zona de Centru și sud a Greciei, Vest a Turciei și izolat în zona de Sud-Vest a României.

Furtunile cu grindină din Europa și schimbările climatice – coincidență sau cauzalitate?

Nordul Italiei a fost puternic lovit, în vara lui 2023, de furtuni violente cu grindină, iar regiunea Lombardiei a văzut chiar emergența unei tornade, în urma unui val canicular sever. Un nou studiu arată că în general, în Europa între 1950-2022 a crescut numărul cazurilor cu grindină.

În sudul României (regiunea cea mai afectată de căderile de grindină) a crescut numărul cazurilor cu grindină – între 1 și 22 iulie 2023 au fost raportate peste 2.200 cazuri de grindină în Europa, dintre care 38 în România (diametrul cel mai mare fiind de 7 cm).

Analiza proceselor fizice care duc la apariția grindinei ne permit să prognozăm că schimbările climatice și încălzirea climei vor duce la o posibilă schimbare a furtunilor cu grindină.

Astfel, datorită încălzirii atmosferice, respectiv umidității crescute, în viitor vom observa mai puține furtuni cu grindină, dar când acestea se vor produce, grindina va fi de mari dimensiuni.

Septembrie 2023: Un record al temperaturii și o jumătate de toamnă ce întrece toate așteptările

Prima lună de toamnă a fost extrem de caldă în Europa dar și în România.

Potrivit datelor furnizate de Copernicus, septembrie 2023 a fost la nivel global cea mai caldă lună de răpciune începând cu 1940.

Nu doar în Septembrie, ci și în Octombrie, mai multe localități din România – inclusiv București – au înregistrat temperaturi de peste 30 °C, ceea ce a fost o anomalie pentru acea perioadă a anului.

Ce se poate întâmpla cu planeta în cazul creșterii temperaturii globale și cum ne poate afecta ca societate?

În 2022, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1.2°C față de perioada preindustrială. Bazându-ne pe experiența din viața de zi cu zi am putea spune că asta nu ar însemna mare lucru, însă o limitare a creșterii la 1.5°C ar reduce semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice.

Dar ce se va întâmpla dacă temperatura medie globală va continua să crească la valori de peste 2°? Care vor fi consecințele la scară globală? În unele regiuni creșterea va fi peste medie, iar în altele mai mică.

O creștere “mică” a temperaturii medii globale atrage după sine, însă, o serie de schimbări precum creșterea frecvenței de apariție și a intensității valurilor de căldură.

Prosumatorii sunt tot mai mulți — dar care sunt limitele actuale ale sistemelor de distribuție?

Cea mai spectaculoasă evoluție din sectorul energetic național al ultimilor ani este, fără doar și poate, creșterea exponențială a numărului de prosumatori, casnici și non-casnici, până la o capacitate instalată totală de peste 1,1 GW.

Conform declarațiilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe final de 2023 ne așteptăm la un număr de prosumatori de 10 ori mai mare față de începutul lui 2022 (140.000 față de 14.000).

Din punctul de vedere al prosumatorului, actuala situație este cvasi-disfuncțională: derularea extrem de greoaie a programului Casa Verde Fotovoltaice, la procesul dificil și imprevizibil de obținere a avizului tehnic de racordare, la încheierea contractului de prosumator cu furnizorul de energie electrică și la deconectările menționate ale energiei livrate în rețea în frecventele situații de supratensiune.

Experiența prosumatorului este imprevizibilă și comunicare întreruptă, contrar așteptărilor sale legitime.

Industria energiei solare în plină expansiune

Conform unui nou raport Global Market Outlook For Solar Power 2023 – 2027, anul 2022 va rămâne în istoria recentă ca fiind anul în care energia solară a cunoscut cel mai mare adaos de capacitate energetică, determinată de creșterea prețurilor la energie, de stabilizarea lanțului de aprovizionare și de programele de redresare post-pandemică.

ESMAP (Global Photovoltaic Power Potential by Country) pentru România ne furnizează o valoare de 3,574 kWh/m2 pe zi, iar acest lucru ne plasează pe locul 182. În ansamblu, perspectiva pentru energia solară în România este una pozitivă, în ciuda numeroaselor provocări și obstacole în calea unei extinderi mai ample, legate de infrastructură, reglementare, finanțare și conștientizare publică.

Sectorul se află într-o creștere constantă – numeroase parcuri solare și instalații fotovoltaice au fost construite în diverse regiuni ale țării în condițiile în care un hectar de teren echipat cu panouri solare poate genera în medie 1252 MWh de energie electrică pe parcursul unui an în România.

De notat că doar prin utilizarea a 0,22% din suprafața nepopulată a țării noastre, cu ajutorul sistemelor fotovoltaice s-ar putea asigura întreg necesarul național de energie electrică.

Eroziunea Carpaților noștri devine una dintre cele mai presante probleme de mediu

Pentru ultimii 100 de ani am observat – în cadrul bazinelor montane – că eroziunea se accelerează odată cu intensificarea activităților umane și anume tăierea arborilor și pășunatul excesiv. În Carpați, conversia ecosistemelor naturale în pășuni înseamnă mai puține plante, deci un sol instabil și susceptibil la eroziune, ceea ce duce la degradarea peisajului.

În contextul actual al schimbărilor climatice – unde contribuie și fluctuațiile de temperatură, dar și secetele și inundațiile – eroziunea solului se întâmplă accelerat: proiecțiile arată că procesul se va accentua cu 13-22.5% în UE până în 2050. Totodată,  cercetătorii preconizează că această pierdere a solului va fi mai mare în Europa centrală și de nord, unde în unele zone pot ajunge până la 100%.

Astfel, aceasta devine o problemă de mediu urgentă în Carpați, care compromite deja biodiversitatea și habitatele naturale.

Radiografia poluării râurilor din România

Peste 2 miliarde de persoane se confruntă cu un stres hidric ridicat, în timp ce 4 miliarde suferă de o penurie gravă de apă pentru cel puțin o lună pe an, potrivit Raportului mondial al Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea apei din 2019.

La nivel global dar și regional avem din ce în ce mai puțină apă dulce disponibilă, iar acest lucru a devenit una dintre principalele preocupări ale organizațiilor internaționale dar și naționale. Pe lângă criza climatică, acțiunile de zi cu zi a oamenilor duc la poluarea mărilor, oceanelor dar și apelor de suprafață dulci.

Aridizarea, secetele și alte fenomene extreme au deja un impact asupra râurilor din România. Poluarea lor reprezintă un factor din ce în ce mai periculos. (articolul integral pe Infoclima)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Resursele de pe fundul oceanelor | Un pas prea departe pentru TRANZIȚIA verde?

Punctul Nemo, un CIMITIR spațial care poluează Pacificul?

Radiografia POLUĂRII râurilor din România

Relațiile dintre economii și sistemele Pământului: ”O perioadă fără precedent de depășire a RESURSELOR globale”

Plajele litoralului românesc, de la evoluție naturală la lărgire artificială

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Sindicaliştii din Sănătate şi Educaţie protestează la Palatul Parlamentului faţă de măsurile fiscale anunţate de Guvern
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Care e miza declarațiilor premierului ungar Viktor Orbán. Analist: „Discursul său transmite o ofertă de colaborare”
Mediafax
Ședință de guvern pentru adoptarea formei finale a pachetului de măsuri fiscale. Urmează asumarea răspunderii în Parlament
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Oligarh rus, fost prieten al lui Putin, arestat din avionul privat. Magnatul aurului Konstantin Strukov încerca să fugă în Turcia
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 41 de grade Celsius la umbră
StirileKanalD
"Îmi pare rău, nu voi supraviețui". Ultimele cuvinte ale tatălui care si-a dat viața ca să-și salveze soția și copiii din inundațiile catastrofale din Texas
KanalD
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
Promotor.ro
SUV-uri mai ieftine decât DACIA BIGSTER! Cele mai bune oferte din GERMANIA - GALERIE FOTO
Descopera.ro
Ceva NEMAIVĂZUT a fost descoperit în corpurile tuturor oamenilor din lume
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
VIDEO România se topește! Cod roșu de caniculă în Capitală și în 15 județe. Mesaj Ro-Alert după ce au fost anunțate temperaturi de peste 40 de grade la umbră: „Evitați deplasările”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
VIDEO A izbucnit după concert: "Un obraznic din public a aruncat cu pietre în mine". Ce spune Killa Fonic despre scandalul care a șocat publicul: "Am încercat să ajung la fața lui pentru că erau și minori prin preajmă. E ceva ce nu se face"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Eu am părul negru, nevastă-mea e blondă, iar copilul a ieșit roșcat
Descopera.ro
Progres major în medicină: Terapia genică a redat auzul unor pacienți surzi