Prima pagină » Actualitate » Navele de CROAZIERĂ nu mai vin în Portul Constanța. Pagube uriașe pentru turismul românesc

Navele de CROAZIERĂ nu mai vin în Portul Constanța. Pagube uriașe pentru turismul românesc

Navele de CROAZIERĂ nu mai vin în Portul Constanța. Pagube uriașe pentru turismul românesc

În jur de 70.000 de turiști străini veneau în fiecare an în Constanța, pe navele de croazieră, dar pandemia și actualul război din Ucraina au determinat ca agenții de turism să scoată această destinație din circuitele lor.

Deși portul Constanța are un terminal de pasageri modern, locația este nefolosită de trei ani.

Singura utilitate în acest interval a fost aceea de a primi, periodic, câte o navă militară străină venită în portul Constanța la diverse exerciții.

După pandemie, operatorii din turism s-au lovit de alt obstacol, anume războiul din Ucraina, cu nave de război și mine marine în Marea Neagră, privită ca o zonă de conflict. Pierderile economice pentru turism sunt imense.

„Aveam atunci aproape 70.000 de pasageri veniți să ne viziteze, aduși de aproximativ 50 de nave de croazieră. Anii ce-au urmat au dus la o rărire semnificativă a traseelor din Marea Neagră, din cauza faptului că existau prea puțin obiective turistice de vizitat pe această zonă, din moment ce nu mai puteau fi vizitate porturile din Rusia și din Ucraina”, a declarat Vlad Popescu agent pentru croaziere.

Deși anul trecut 28 de nave maritime de croazieră își anunțaseră prezența în Portul Constanța, toate rezervările au fost anulate, iar companiile au preferat să organizeze călătorii în zone sigure, fără pericolul minelor marine și fără nave de război.

„Marea Neagră este declarată în totalitate zonă de război, asigurările se securitate sunt duble față de alte zone și practic nu mai sunt în acest moment porturi care pot fi vizitate de navele de pasager decât Constanța și poate porturi din Bulgaria și Turcia”, a afirmat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Nici 2024 nu se anunță un an mai bun. Deși cinci nave mari de pasageri au anunțat că vor sosi la Constanța, în primăvară-vară, situația rămâne incertă.

„Decizia finală va fi luată de companiile de croazieră la începerea călătoriei în funcție de situația pe Marea Neagră, ei vor decide dacă mai vin sau anulează, noi îi așteptam cu toate facilitățile”, a afirmat Florin Vizan, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Pierderi imense pentru turismul românesc

Corina Martin, managerul unei agenții de turism, spune că zecile de mii de turiști aducea bani mulți turismului din Dobrogea. „Foarte multe nave tranzitau portul, în escală, ceea ce ne aduceau mii de pasageri care urmau să coboare în tururi și excursii în Constanța, Tulcea, București. Câștigau și ghizii, cramele, muzeele, restaurantele dobrogene, ca să nu mai vorbim de pierderile de imagine”, spune Corina Martin.

Din nefericire, și județul Tulcea are de pierdut din punct de vedere turistic. Atacurile Rusiei asupra porturilor Reni și Ismail au avut ecou și pe teritoriul României și navele de croazieră nu au mai venit în Delta Dunării, fiindcă este prea aproape de conflict.

Reprezentanții a 7 nave fluviale au anunțat că doresc să facă o escală, dar deocamdată nimic nu este cert. Dacă nu vor anula rezervarea, prima navă este programată pe 24 martie, scrie Adevărul.ro.

Sursa foto: CNAPMR

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Atenție, șoferi! Restricții în mai multe județe din țară, luni, din cauza caniculei
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Noi obligaţii pentru proprietarii de apartamente şi administratorii de bloc
Mediafax
Politician din Europa: România ar trebui să scadă cheltuielile, nu să crească taxele
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
De la "Salamu e baza!", la "Lipsă de respect". Scandal la Neversea, după ce Salvatore Ganacci l-a invitat pe scenă pe Florin Salam
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
StirileKanalD
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
KanalD
Accident în lanț pe Autostrada A2, în zona Podului Anghel Saligny. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Traficul spre București, blocat complet
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Templu colosal găsit pe un vârf de deal! Care civilizație l-a construit?
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Manele pe beat de festival la Neversea Kapital 2025! Florin Salam, bomba lui Salvatore Ganacci pe Arena Națională
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Ce măsuri au fost luate în București pe timp de caniculă?