Prima pagină » Video » Viorel Tudose, Getica 95: „Consumatorul are nevoie de educație pentru a ÎNȚELEGE din ce este compus prețul energiei”

Viorel Tudose, Getica 95: „Consumatorul are nevoie de educație pentru a ÎNȚELEGE din ce este compus prețul energiei”

Consumatorul de energie are nevoie de educație, iar aceasta se face în timp, nu de pe o zi pe alta. Explicațiile îi sunt necesare pentru a înțelege din ce este compus prețul energiei, tocmai pentru a știi înainte să semneze un contract  dacă o ofertă are incluse toate taxele. În caz  contrar se poate trezi cu o factură mult mai mare.

Avertismentul vine din partea lui Viorel Tudose, proprietarul companiei Getica 95, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv, în contextul în care, la 31 martie 2025, va expira plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale.

Consumatorul își poate schimba furnizorul în termen de 48 de ore, utilizând o platformă create de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul energie (ANRE).

Mecanismul de piață – cerere și ofertă – va reglementa prețul energiei în momentul în care prețurile nu vor mai fi plafonate.

„Este posibil ca după acel maxim, la 2.400 lei (n.red. – per MWh), prețul la energie să scadă, probabil că nu va mai scădea la 250 lei (n.red.: per MWh), cât a fost. Probabil că se va stabili undeva la 350 – 400 lei megawatt-ul, dacă luăm în considerare cu cât se construiește acum, se instalează un megawatt de energie solară în panouri fotovoltaice sau eolian și mă gândesc la o amortizare de 7-8 ani de zile”, a precizat Viorel Tudose, la Gândul Exclusiv.

Proprietarul Getica 95 se referă, însă, la energie activă!

“Ca să fim bine neînțeleși, vorbim de energie activă, fără taxe”, a precizat Viorel Tudose.

„Dacă îi dai o factură din aceea și apar toate taxele în care sunt 9-10 poziții, nu știe să o citească”

Acesta nu exclude, însă, variații de preț, date de alți factori.

Orice este posibil. Este posibil să mai avem, din nou, un preț de 1.000 lei (n.red. – per MWh). Vă dădeam exemplu pieței de echilibrare, în care am avut prețul de 6- 7.000 lei.

„Chiar a fost zilele trecute un articol despre Getica 95, «un furnizor a oferit 7.000 lei pe megawatt». Nu  știu de ce ne-a ales pe noi, că mai sunt alți furnizori, cel puțin unul are un preț cu 1.000 lei mai mare decât al nostru”

Ce să înțeleagă cititorul de rând, care nu este familiarizat cu piața de energie? Foarte mulți oameni nu sunt, nu au de unde să știe, dacă îi dai o factură din aceea și apar toate taxele în care sunt 9-10 poziții, nu știe să o citească, nu că nu ar avea cultură sau nu este învățat cu termenii.

Nu a ieșit nimeni, eu nu am văzut nici o televiziune, niciun producător care să cheme niște specialiști să explice pe tablă. Așa ca, la clasa întâi, ca la clasa a 2-a: «Domnule, cum se compune prețul la energie, cât este prețul energiei active, din ce este compusă energia activă?»

Că-ți intră și piața de echilibrare acolo, care sunt taxele, cum colectezi tu ca și furnizor, taxele și le plătești mai departe, tu le colectezi și vii cu un preț către consumatorul final. N-am văzut pe nimeni, toată lumea, hoții de furnizori”, a contunuat omul de afaceri.

“Legislația în vigoare mă obligă să evidențiez în factură toate taxele, pentru că sunt lucruri diferite”

Chiar dacă mulți se  întreabă de ce – atunci când primesc factura – aceasta are 6-7 pagini, și chiar și Protecția Consumatorului a sesizat că aceasta trebuie simplificată, actele normative îi obligă pe furnizori să detalieze.

Legislația în vigoare mă obligă să evidențiez în factură toate taxele, pentru că sunt lucruri diferite. V-am explicat energie activă, energie reactivă, care pleacă separat, pe urmă avem transportul, taxate cu generare, distribuțiile, certificatele verzi, acciză, TVA.

Ele sunt separate, ele trebuiesc evidențiate, că nu pot să vin și să-i spui «ai consumat 10 megawați, prețului este de atât, înmulțim 10 megawați cu atât și ăsta este prețul final pe care îl plătești».

Prețul la final, de plătit, e compus din toate acestea pe care le-am enumerat puțin mai devreme”, a adăugat Viorel Tudose.

Tocmai de aceea susține proprietarul Getica 95 că este nevoie de educație pentru ca oamenii să deprindă măcar cunoștințe minime.

“Educația nu se face de azi pe mâine. O educație se face în ani. Să-l înveți, să explici. N-am văzut nicio televiziune care să aducă un specialist și să explice din ce e format prețul. Eu ce am văzut, ce mi-au n.r. a vândut-o cu 450.

Omul de rând ce zice «uite câte au câștigat băieții deștepți, ăștia iau pielea de pe noi», dar n-a venit nimeni să spună «stai, domnule, că diferența aia sunt taxe, sunt finanțările».

Este această piața de echilibrare la care fac din nou referire, care piața de echilibrare este atât de volatilă încât poți să ajungi în faliment într-o singură lună”, a completat Tudose.

ANRE a creat Platforma Online de Furnizare a Energiei  (POSF) în care fiecare consumator poate alege să schimbe furnizorul în funcție de oferta pe care acesta o are, în funcție de condițiile contractuale, în termen de 48 de ore.

Citește și:

Interviul lui Tucker Carlson cu Putin NU a „mers” conform planurilor. „Liderul de la Kremlin a vorbit cu un jurnalist prietenos, dar nu i-a ieșit”

5.000 de litigii pe an! Nicușor Dan PLĂTEȘTE 6 case de avocatură, se laudă că nu mai pierde, dar bifează numai înfrângeri: „Avem de plătit din urmă”

GÂNDUL GREEN | Anca Marinescu, RetuRO: „Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv recuperarea a 7 miliarde de ambalaje din piață”

GÂNDUL GREEN | Ce ambalaje intră în Sistemul de Garanție-Returnare și cum trebuie returnate pentru a încasa garanția

GÂNDUL GREEN | Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Câți lei costă o șaorma cu pui la Beach, please! NIMENI nu se aștepta la suma asta
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Adriana, o femeie de 25 de ani, mamă a doi copii, a fost ucisă de soțul ei! Care este motivul crimei și ce s-a întâmplat cu bărbatul
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Evz.ro
O trupă rock generată de AI a strâns peste un milion de fani pe Spotify
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 14-20 iulie 2025. Necazurile se țin lanț pentru o zodie! Mercur Retrograd îi transformă viața într-un adevărat coșmar. Va vărsa lacrimi amare si va avea nevoie de ajutor!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre Insula Paștelui