GÂNDUL GREEN | Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

Transelectrica administrează rețeaua de transport a energiei electrice de înaltă tensiune și asigură funcționarea în condiții de siguranță a Sistemul Electroenergetic Național. Rețeaua Electrică de Transport, administrată de Transelectrica, preia energia electrică direct de la producătorii de energie și o introduce în sistem.

Este important de reținut faptul că Transelectrica nu prestează activități de distribuție și nici de furnizare a energiei electrice. Drumul energiei electrice din centralele de producție până la consumator este parcurs cu ajutorul mai multor actori principali ai sectorului energetic: transportator, distribuitor, furnizor.

Transelectrica este transportatorul, operatorul care preia energia produsă la tensiuni înalte și o introduce în sistem. De aici, energia este preluată de un alt actor, respectiv distribuitorul, care prin rețeaua distribuție o aduce până la contorul nostru de acasă.

Apoi intervine relația comercială, gestionată de furnizor, către care consumatorul achită factura pentru energia consumată. Precizările au fost făcute de ing. Adrian Dima, de la Dispecerul Energetic Național Transelectrica, în cadrul emisiunii GÂNDUL GREEN.

„Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mici”

GÂNDUL GREEN – emisiune de educație ecologică – a demarat o serie de ediții prin care publicul să fie informat despre rolul și locul fiecărui jucător angrenat în traseul energiei electrice de la producție la consumatorul final.

“Energia electrică este preluată de la producători, din centrale, și transportată la tensiuni de 400 și 220 kV de operatorul de transport și sistem, Transelectrica. Este transportată la astfel de tensiuni deoarece o rețea ideală este aceea fără pierderi de putere. Este destul de greu de îndeplinit acest lucru, însă cu cât tensiunea este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mici”, a declarat ing. Adrian Dima, la GÂNDUL GREEN.

Conform acestuia, rețeaua națională de transport al energiei electrice este formată din peste 9.000 de km de linii electrice aeriene și 81 stații electrice de transformare aflate pe întreg teritoriul țării.

“Stațiile de transformare ale Transelectrica sunt situate la periferiile localităților. De obicei, în jurul lor se află stâlpi electrici zăbreliți, din metal de dimensiuni foarte mari, de circa 40 de metri”, a adăugat responsabilul Transelectrica.

„Transelectrica nu prestează activități de furnizare a energiei electrice”

După ce tensiunea energiei electrice este scăzută în stațiile de transformare, la 110, 20 și 10 kV, este preluată de rețele de distribuție, care și gestionează rețelele de medie și joasă tensiune.

În România există mai mulți distribuitori de energie electrică.

“Relația comercială este întreținută de un furnizor. Acesta este o persoană juridică ce prestează activități economice de vânzare a energiei electrice în baza unei licențe emisă de ANRE. Transelectrica nu prestează activități de furnizare a energiei electrice”, a completat ing. Adrian Dima.

  • Transelectrica, companie națională care prestează un serviciu public, administrând rețeaua de transport al energiei electrice de înaltă tensiune, ocupă locul central în lanțul valoric.
  • Traselectrica asigură preluarea energiei electrice direct de la producători și introducerea în sistem.

Transelectrica reprezintă, de asemenea, principalul responsabil pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, echilibrând permanent producția de energie cu consumul de energie electrică.

Transelectrica este și legătura României cu rețeaua europeană interconectată de transport al energiei electrice din Europa, fiind membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorlor de Transport pentru Energie Electrică).

În prezent, România este interconectată cu Europa prin intermediul a 9 linii de interconexiune de 400 kV cu o capacitate transfrontalieră de 3700 MW.


Citește și:

VIDEO | Alexandra Bocșe: „România și-a redus emisiile de carbon. Anul de referință pentru emisii este 1990”

EXCLUSIV VIDEO | Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: ”Sintagma «cantitățile care intră în instalația de reciclare» trebuie clarificată”

EXCLUSIV VIDEO Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: „Ministerul să fie conștient că anumite lucruri nu funcționează. Să reglementăm, nu să interpretăm”

EXCLUSIV VIDEO | România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise. Fechet: ”Mă tem că va fi o condamnare în toamnă”

EXCLUSIV VIDEO | OUG 125/2022, tratament discriminatoriu între stat și privat și între privați

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator