5.000 de litigii pe an! Nicușor Dan PLĂTEȘTE 6 case de avocatură, se laudă că nu mai pierde, dar bifează numai înfrângeri: „Avem de plătit din urmă”

Publicat: 11/02/2024, 16:07
Actualizat: 11/02/2024, 16:09

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, nu se dezminte și încearcă să se îndrepte către viitoarele alegeri din postura edil optimist. Nu mai este un secret pentru nimeni că Primăria Municipiului București (PMB) este „prinsă” ca într-o menghină, iar cheltuielile sunt enorme și suportate, în ultimă instanță, din bani publici.

Primarul general al Capitalei a susținut, duminică, o conferință de presă în care a recunoscut că instituția pe care o conduce are aproximativ 5.000 de litigii în fiecare an, cifra fiind una de-a dreptul uriașă. Și, firește, cheltuielile din bani publici sunt pe măsură.

În același timp, edilul nu s-a ferit să spună și că „avem de dat bani din urmă”, dar a considerat că, la nivelul Direcției Juridice, există un „management rezonabil”.

6 case de avocatură „lucrează” pentru Nicușor Dan

Nu mai puțin de 6 case de avocatură, potrivit lui Nicușor Dan, lucrează pentru a „rezolva” procesele în care este implicată instituția pe care o conduce de aproape 4 ani.

„Avem în continuare cam 5.000 de litigii noi pe an. Cred că există un management rezonabil la nivelul Direcţiei juridice, avem acord-cadru cu şase case de avocatură care preiau dosarele cele mai importante. Avem şedinţe periodice pe aceste dosare importante şi am început să nu mai pierdem, dar avem de plătit din urmă”, a afirmat Nicuşor Dan.

În aceeași conferință de presă, Nicușor Dan a dat ca exemplu un proces cu Facultatea de Drept, la „mijloc” fiind un teren de pe bulevardul Poligrafiei. Procesul a fost pierdut de PMB, numai că primarul general spune șui acum că „procesul ăla nu trebuia să fie pierdut”.

„Tot plătim, eu cred că procesul ăla nu trebuia să fie pierdut, dar s-a pierdut şi tot plătim. Cred că am plătit 25 de milioane pe trei ani”, a adăgat primarul general.

Nicușor Dan, campionul proceselor pierdute

Specialiștii în Drept susțin că problema nu este aceea că Nicușor Dan pierde procese pe bandă rulantă, ci că este vorba despre o „hemoragie a banului public” (informații detaliate și alarmante AICI).

Gândul a dezvăluit, de altfel, în exclusivitate, faptul că – dacă luăm ca punct de reper numai perioada decembrie 2024 / februarie 2024 – Nicușor Dan a „reușit” să piardă nu mai puțin de 7 procese în speța „Anulare autorizații de construire Sector 2”, acolo unde cere anularea/suspendarea unor autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.

Magistrații, în fiecare caz de până acum, i-au respins solicitarea lui Nicușor Dan, precizându-i că nu are calitate procesuală activă. Potrivit legii, numai Prefectul Capitalei poate cere anularea unor autorizații de construire emise de primarii de sectoare, numai că Nicușor Dan pare că nu vrea să înțeleagă asta.

  • Nicușor Dan a „bifat” deja prima înfrângere în această serie de procese la începutul lunii decembrie a anului 2023. (mai multe informații AICI)
  • Apoi, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei a pierdut al doilea proces în care cerea – fără a avea această atribuție în fișa de post – anularea unei autorizații de construire care a fost emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei. (detalii exclusive AICI)
  • În 2024, la jumătatea lunii ianuarie, „scorul” devine 3:0, iar Nicușor Dan pierde cel de-al treilea proces. (informații detaliate AICI)
  • În data de 25 ianuarie 2024, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București le administrează lui Nicușor Dan a continuat, acesta pierzând și cel de-al patrulea proces. (alte informații punctuale AICI)
  • Înfrângerea cu nr. 5 a primarului general al Capitalei a survenit în data de 26 ianuarie 2024. (detalii în exclusivitate AICI)
  • Nu a trecut mult timp și Nicușor Dan a pierdut și al șaselea proces, în data de 31 ianuarie 2024, după ce magistrații de la Tribunalul București i-au „reamintit” că demersul său în instanță este unul absurd. (toate informațiile AICI)
  • Cel de-al șaptelea proces a fost pierdut de Nicușor Dan în data de 7 februarie a acestui an, dar seria pare interminabilă, pentru că edilul a cerut în instanță anularea a mai bine de 150 de autorizații de construire. (alte detalii AICI)

„Suntem într-o situație îngrozitoare”

În acest context, avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, a comparat Capitala României, condusă de Nicușor Dan cu două capitale ale unor regimuri totalitare, în Coreea de Nord și Cuba.

Suntem într-o situație îngrozitoare, drept pentru care fac un apel la instituțiile publice ale statului român, care trebuie să apere principiile statului de drept, mă refer aici și la Guvernul României, și la Parlament, și la Curtea de Conturi, și la Parchet, și la Prefectul Capitalei.

Să ne apere, în fine, să se trezească și să oprească această chestiune care afectează grav principiile statului de drept. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, ne-a adus într-o situație foarte asemănătoare cu Bucureștiul de pe vremea lui Ceaușescu, cu Phenianul lui Kim Jong Un sau cu Havana lui Fidel Castro.

Nu se mai oprește hemoragia de bani publici și, mai ales, această ofensivă îngrozitoare pe care primarul general o face împotriva drepturilor fundamentale ale omului, și aici mă refer strict la dreptul de proprietate și la dreptul de a face comerț liber în România”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...