GÂNDUL GREEN | Anca Marinescu, RetuRO: „Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv recuperarea a 7 miliarde de ambalaje din piață”

GÂNDUL GREEN | Anca Marinescu, RetuRO: „Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv recuperarea a 7 miliarde de ambalaje din piață”

Dacă în prima lună de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, au fost introduse pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje de băuturi, numărul acestora va crește odată cu trecerea timpului. Anunțul a fost făcut de Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO, în cadrul emisiunii Gândul Green.

Anca Marinescu a dezvăluit, la două luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare, datele la zi aflate în posesia RetuRO.

În prima lună de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare, conform datelor pe care le avem, au existat în piață 45 de milioane de ambalaje de băuturi.

Nu înseamnă neapărat că au și ajuns la raft aceste ambalaje, astfel încât vreau să dau mesaj către toți oamenii care se uită la emisiunile voastre – dacă nu au găsit încă ambalajele cu sigla Sistemului de Garanție-Returnare, să stea liniștiți că începând cu luna februarie vor vedea din ce în ce mai multe, apoi în martie mai multe și probabil că din aprilie vor fi aproape numai ambalaje cu sigla ambalaj cu garanție”, a precizat Anca Marinescu.

„Semnarea contractului cu RetuRO înseamnă că ei sunt pregătiți pentru preluarea ambalajelor”

O explicație ar fi că magazinele și-au făcut stocuri pentru decembrie cu cel puțin două luni înainte, iar primele scoase la vânzare au fost loturile aflate deja în depozite. O alta este de natură juridică.

Așa cum spuneam, 45 de milioane de ambalaje în luna decembrie este un start în linie cu tot ceea ce s-a întâmplat și în alte state europene în care a fost implementat Sistemul de Garanție-Returnare, pentru că producătorii au avut dreptul legal de a produce fără siglă de garanție și în luna decembrie”, a completat Anca Marinescu.

Conform managerului de comunicare, dintre cele 80.000 de magazine care vând băuturi, estimate la începutul programului că vor face parte din acest sistem, 65.000 s-au înscris deja în platforma RetuRO.

Dintre acești agenți economici, aproximativ 25% au semnat contractul cu RetuRO. Semnarea contractului cu RetuRO înseamnă că ei sunt pregătiți pentru preluarea ambalajelor. În momentul în care semnează contractul, primesc de la RetuRO acest starting kit – saci, sigilii, suporți – și pot începe să facă procesul de colectare înapoi de la populație”, a precizat Anca Marinescu.

În Sistemul de Garanție-Returnare intră recipiente (ambalaje) cu volume de la 100 ml la 3 litri, din plastic, metal și sticlă. Nu fac parte din SGR borcanele și nici ambalajele de lactate ori cele de ulei. La achiziționarea ambalajelor din SGR se achită o taxă de 0,50 lei, bani care vor fi primiți înapoi de consumator când va returna recipientul, sub formă de numerar sau voucher care poate fi folosit pentru alte cumpărături ori preschimbat în bani.

Obiectivul este atragerea a 7 miliarde de ambalaje anual

Înainte de lansarea Sistemului de Garanție-Returnare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, declara tot la Gândul Green că obiectivul este atragerea a 7 miliarde de ambalaje anual, ceea ce ar face din SGR al doilea cel mai mare sistem din Europa, după cel din Germania.

Obiectivul mare este de a reuși să respectăm țintele pe care le-a impus Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea și reciclarea. Apoi, este cel mai important, cred pentru noi toți, să contribuim la o țară mai curată, să reușim să ne aliniem cu alte state și în zona de mediu”, a conchis Anca Marinescu.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, are scopuri precise: un mediu mai curat, o economie alimentată de materiale reciclabile, ceea ce se numește economie circulară, precum și atingerea țintelor de colectare și reciclare asumate de România la nivel european.

Interviul integral AICI:


Citește și:

România și aderarea la Alianța Solară Internațională. O GARANȚIE pentru un viitor energetic sustenabil?

Alexandra Bocșe: „Pentru România și pentru Europa este foarte important să dezvoltăm o industrie verde”

VIDEO | Alexandra Bocșe: „România și-a redus emisiile de carbon. Anul de referință pentru emisii este 1990”

EXCLUSIV VIDEO | Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: ”Sintagma «cantitățile care intră în instalația de reciclare» trebuie clarificată”

EXCLUSIV VIDEO | România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise. Fechet: ”Mă tem că va fi o condamnare în toamnă”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Devine interzis în România! Anunțul făcut de Guvern: Am interzis prin ordin
WhatsApp nu mai oferă gratuit o funcție importantă. Utilizatorii, obligați să facă abonament
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro