Prima pagină » Actualitate » Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă”

Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă”

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit, la Antena 3 CNN, despre seceta pedologică din ultimele și despre efectele asupra recoltelor din acest an. Lipsa precipitațiilor atinge tot mai multe zone din țară, iar acest lucru s-ar putea resimți și în buzunarele românilor.

„Într-adevăr, vorbim la acest moment de secetă pedologică extinsă în Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și a Olteniei”, spune directorul ANM.

Din cauza deficitului de precipitații de la începutul noului an agricol și cel puțin până la 31 martie, când se încheie și perioada de acumulare a apei în sol din cele șapte luni, cantitățile de precipitații la nivel național au fost deficitare, exceptând luna noiembrie și ușor peste în luna martie.

„Ne așteptăm tot în partea de vest, nord-vest a țării, să cumulăm cantități de precipitații, dar nu la valori foarte mari, care să compenseze aprovizionarea satisfăcătoare și în această parte a țării. Vorbim de secetă pedologică. Zăpadă n-am avut, nu avem ploi”, adaugă reprezentantul ANM.

Rezervele din lacuri, spuneau specialiștii de la Apele Române, sunt cu 10% mai mici decât anul trecut, iar gradul de umplere coboară de la 70% și probabil în curând va fi de doar 60% dacă situația continuă în aproape toate lacurile din România, este posibil să continuăm pe un fond de deficit de precipitații, așa cum arată și estimările, până în jurul datei de 6 mai, spun meteorologii.

Temperaturi ridicate pentru perioada următoare

„Trebuie să menționăm iarna 2023-2024, cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice și vorbim de o perioadă mai mare de peste 100 de ani. Din 1900 și până în prezent nu a fost nici bogată în precipitații și iată și o primăvară cu un debut secetos, fapt care cu siguranță va impune o atenție deosebită în următoarea perioadă, pentru că am însămânțat în toamnă, urmează să însămânțăm și în primăvară și cu siguranță într-un teren deja cu deficit de apă în sol. Cu siguranță tehnologiile vor trebui adaptate sau vor putea întârzia aceste lucrări datorită gradului scăzut de apă din sol”, adaugă reprezentantul ANM.

Sunt semne de îngrijorare pentru agricultori și sunt afectate recoltele – cele de rapiță și cele de grâu.

„Încheiem o lună martie, de asemenea cu valori de 30-31° un debut de aprilie cu 31°C, cu 125 de stații meteorologice cu valori record ale temperaturilor maxime ca fiind cele mai ridicate valori pentru o zi de 1 aprilie. Aceasta înseamnă 75% din stațiile aflate în rețeaua națională de specialitate la acest sfârșit de săptămână, din nou valori de peste 25° pragul unei zile de vară, săptămâna viitoare cu siguranță 27-28° și observăm această tendință a valurilor de căldură mult mai timpuriu și cu o frecvență mai mare. Și ceea ce mai trebuie să remarcăm, faptul că începând din 2000, în fiecare deceniu, cel puțin patru-5 ani, în medie, sunt secetoși la nivelul României, comparativ cu deceniile anterioare”, mai spune Elena Mateescu.

Sursa foto: Captură Antena 3 CNN

 

Citește și

Mediafax
Val de căldură sufocantă peste Capitală. Meteorologii au emis Cod Roșu
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Noi obligaţii pentru proprietarii de apartamente şi administratorii de bloc
Mediafax
Atenție la caniculă! Măsuri de urgență anunțate de Ministerul Sănătății pentru protejarea populației
Click
Corina Dănilă a fost căsătorită cu un celebru prezentator TV. De ce s-a sfârșit mariajul lor: „Cred că l-am păcălit și eu pe el”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
De la "Salamu e baza!", la "Lipsă de respect". Scandal la Neversea, după ce Salvatore Ganacci l-a invitat pe scenă pe Florin Salam
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
Român, găsit mort într-o clădire abandonată din Italia. Cătălin a fost împuşcat de trei ori
StirileKanalD
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
KanalD
Accident în lanț pe Autostrada A2, în zona Podului Anghel Saligny. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Traficul spre București, blocat complet
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Templu colosal găsit pe un vârf de deal! Care civilizație l-a construit?
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Manele pe beat de festival la Neversea Kapital 2025! Florin Salam, bomba lui Salvatore Ganacci pe Arena Națională
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Oamenii de știință au descoperit o parte complet nouă a celulelor umane