Lideri grupării „Comandamentul Vlad Țepeș”, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, acuzați că plănuiau o lovitură de stat, se prezintă, azi 9 aprilie în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu solicitarea de eliberare condiționată. Cei doi se află în arest preventiv de la data de 6 martie.
UPDATE, ora 18:26: Lideri grupării „Comandamentul Vlad Țepeș”, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, rămân în arest preventiv.
„Detalii soluţie: Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Dinu Adrian Robertin şi Semeniuc Marius împotriva încheierii /F/DL din data de 02 aprilie 2025 pronuntate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1967/2/2025. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii inculpaţi, în suma de câte 90 lei, rămân în sarcina statului și se suportă din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 09 aprilie 2025”, se arată pe scj.ro.
Știrea inițială:
Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, acuzați de trădare în dosarul „Puciul eșuat”, vor să fie cercetați în stare de libertate, după ce, magistrații de la Curtea de Apel au decis, la data de 6 martie anul acesta, plasarea acestora în arest preventiv.
Cei doi au contestat decizia, iar azi 9 aprilie, se prezintă în fața instanței de la ICCJ pentru judecarea solicitării.
Procurii DIICOT continua cercetările în dosarul „Puciul eșuat”. Anchetatorii fac cercetări cu privire la alte persoane racolate de gruparea „Comandamentul Vlad Țepes”.
Liderii grupării, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, au fost considerați un pericol pe motivul ar fi avut întâlniri conspirative cu agenți ruși, inclusiv cu un ofițer GRU și cu un șef FSB.
Deplasarea lor la Moscova putea genera o puternică stare de pericol pentru ordinea publică, arată judecătorul de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei.
Adrian Robertin Dinu este considerat de procurorii DIICOT ca fiind ”capabil să facă orice în ipoteza în care situația geopolitică s-ar dovedi a fi favorabilă”.
Deși Adrian Robertin Dinu se lăuda cu întâlnirile cu agenți ruși de nivel înalt și anunța ”undă verde” de la ruși, judecătorul arată că, în realitate, membrii grupului nu aveau nici arme, nici bani, nici suficienți oameni pentru a da o lovitură de stat, iar Dinu nu era decât un ”megaloman”.
Ceilalți complici, Georgică Atitiene, Raul Mihail Lupu, Ștefan Mateescu și Radu Pompiliu Șofran au fost puși sub control judiciar.
Cei șase sunt acuzați de infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și trădare. În dosar este implicat și generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 de ani, veteran de război, a cărui imagine a fost folosită de membrii organizației.
Potrivit anchetatorilor, gruparea era organizată în stil militar și urmărea preluarea puterii și desființarea partidelor politice. DIICOT arată că membrii grupării au luat legătura cu „agenți ai unei puteri străine” și au mers de mai multe ori în Rusia.
Având în față probatoriul realizat de procurorul DIICOT, judecătorul a făcut o caracterizare a inculpatului Adrian Robertin Dinu, explicând de ce, în opinia sa, se impune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a acestuia, dar și a lui Marius Semeniuc.
“Cu toate acestea, inculpatul Dinu, dincolo de megalomania arătată (acesta susținând că nimeni n-are acces la Putin, cu excepția sa și a încă unui personaj, maxim două persoane și că el a pus poporul român la masă), a dovedit că este o persoană care ar fi capabilă să facă orice în ipoteza în care situația geopolitică s-ar dovedi a fi favorabilă.
Infracțiunea de trădare se consumă prin simpla intrare în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, independent de posibilitatea reală ca aceste scopuri să fie atinse într-un interval de timp previzibil.
Raportat la întreaga activitate infracțională a inculpatului Dinu, astfel cum aceasta a fost prezentată, Curtea apreciază arestarea sa preventivă pentru cel puțin 30 de zile este proporțională, fiind de natură a dovedi că autoritățile statului acționează pentru a-și proteja cetățenii. Aceeași concluzie se impune și în ceea ce îl privește pe inculpatul Semeniuc, acesta fiind cel care, prin intermediul cunoștințelor sale, i-a facilitat inculpatului Dinu discuțiile de la Moscova cu persoanele respective și a participat la aceste discuții”, a explicat judecătorul de la Curtea de Apel București decizia în cazul celor doi.
FOTO: Gândul
Citește și: