Iată activitatea în natură care poate atrage o amendă de până la 1.500 de lei. Este relaxantă, iar unii dintre pasionați duc această activitate la rang de artă, participând la competiții naționale sau internaționale. Însă, indiferent de cât de multă pasiune depune un om, există o lege care stipulează în ce situații pot fi aplicate sancțiuni. Iată mai jos, în articol.
În funcție de anumite activități pe care le pot urma cetățenii, există și legi. De exemplu, în cazul pescuitului, activitatea în natură care poate aduce momente de relaxare, dar care se poate transforma într-o reală pasiune, există posibilitatea să se aplice amenzi de până la 1.500 de lei, dacă dispozițiile legale nu sunt respectate.
Pescuitul reprezintă o activitate recreativă populară în rândul oamenilor, iar unii dintre ei o duc la rang de artă. Indiferent de nivelul pasiunii față de pescuit, însă, persoanele care îndeplinesc această activitate trebuie să respecte legea. De exemplu, anual, autoritățile stabilesc un timp de prohibiție, adică o perioadă de protejare a speciilor de pești în timpul reproducerii. De altfel, pentru a putea pescui, vei avea nevoie de un permis de pescuit valabil.
În condițiile în care o persoană pescuiește fără să aibă un permis pentru această activitate, atunci poate primi o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 1.500 de lei. Sancțiuni contravenționale sunt aplicate și persoanelor care îndeplinesc pescuitul recreativ cu mai mult de trei undițe și/sau patru lansete cu câte două cârlige pe fiecare, arată BZI.ro.
Art. 51 din Legea nr. 176/2024 a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii arată că următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, după caz:
„a) pescuitul recreativ de către persoane care nu deţin sau nu au asupra lor permisul de pescuit recreativ sau, după caz, elementele de identificare, în format letric sau electronic, din care să rezulte legalitatea acţiunii;
b) încălcarea condiţiilor de pescuit recreativ prevăzute în permis;
c) refuzul prezentării permisului, licenţei sau autorizaţiei, după caz, atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite;
d) reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ a mai mult de 10 exemplare/zi, din speciile de păstrăv, în apele de munte cu salmonide, sau a mai mult de 5 kg de peşte/zi în apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale, în Delta Dunării şi în apele maritime, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg;
e) exercitarea pescuitul recreativ în apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale cu mai mult de 3 undiţe şi/sau 4 lansete cu câte două cârlige pe fiecare”, arată art. 51.
Este sau nu infracțiune? Ce se întâmplă dacă ridici ștergătoarele altei mașini, în România
Țara exotică unde poți ajunge la ÎNCHISOARE dacă nu îți plimbi câinele sau dacă ridici un zmeu
Sursă foto: colaj Shutterstock